Klimat
Rättvisemärkt sylt utan rättvisa bär
Publicerad: 22 oktober 2012, 07:48
På fairtrademärkta syltburkar är det bara sockret som är rättvist producerat. Det framkommer i en granskning av den svenska bärbranschen.
SR Uppklandsnytt har granskat bärhandeln och undersökt om det går att köpa sylt som är producerade under rättvisa villkor. Under granskningen stötte de på Fairtrademärkta syltburkar. Vid närmare kontroll visade det sig emellertid att det bara är sockret som är rättvist producerat. Märkningen säger ingenting om bärplockarnas villkor.
– Det står på burken att det är bara sockret som är fairtrademärkt. Det är klart att det kan vara problematiskt om man uppfattar det som att även bären är fairtrademärkta, säger Fairtrade Sveriges gd Helena Markstedt till SR Ekot.
SR Ekot frågar också varför man inte också fairtrademärker bären.
– För att vi jobbar med handel i utvecklingsländer, och bären i sylten är nordiska, så det finns inte fairtrademärkta bär att tillgå till de sylterna.
Bären i syltburkarna kan enligt SR Upplandsnytt vara plockade av så kallade friplockare som saknar anställning – till exempel de många bulgariska bärplockare som bodde i tältläger utan toaletter, rinnande vatten och el i somras.
Samtliga syltburkar som är rättvisemärka är också KRAV-märkta och Krav hävdar för Upplandsnytt med bestämdhet att deras certifiering kontrollerar bärföretagen så att burkarna inte innehåller bär som är plockade under dåliga förhållanden. De bärföretagare som SR Upplandsnytt talat med berättar emellertid att det är omöjligt att veta vilka bär som är plockade av vilka plockare – alltså vilka bär som är rättvisa eller orättvisa.