Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag25.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Råvarukriget har börjat – priser upp över 1000 procent

Publicerad: 13 September 2011, 07:59

Nu har kriget om råvarorna börjat på allvar. Kina begränsar exporten av sällsynta jordartsmetaller och som en konsekvens stiger priserna på bland annat lysrör och lågenergilampor i hela världen.


Lyspulver, som behövs för att tillverka lysrör och lågenergilampor, tillverkas av inte mindre än 17 sällsynta jordartsmetaller. Flera av de sällsynta jordartsmetallerna upptäcktes för första gången i Sverige, som till exempel grundämnena Ytterbium och Yttrium vilka först hittades i Ytterby gruva i Stockholms skärgård.

Men nu står Kina för 96 procent av den globala produktionen av jordartsmetallerna. Och Kina har under senare tid kraftigt minskat sina exportkvoter. Landet behöver metallerna själva.

Under det senaste året har råvarupriset på de sällsynta jordartsmetaller som behövs för att tillverka lyspulver ökat dramatiskt, i vissa fall över 1000 procent, berättar branschorganet Belysningsbranschen.

Det här påverkar flera branscher.
– Att effekten blir särskilt dramatisk för belysningsbranschen beror på att lyspulvret utgör relativt stor andel av kostnaden för lysrör. Prisökningarna på lysrör och lågenergilampor blir därför tyvärr ofrånkomliga, säger Beslysningsbranschens vd Magnus Frantzell i ett pressmeddelande.

Belysningsföretaget Aura Light tillverkar långlivade ljuskällor till bland annat gatubelysning.
– Vi höjer priserna med ungefär 10 procent beroende på produkt för att kunna få täckning för kostnaderna, och jag tror inte att sista höjningen är gjord, säger kommunikationschefen Gunilla Danström.

Hon berättar att de sällsynta jordartsmetallerna från Kina tidigare hade ett jämförelsevis lågt pris.
– De har dumpat marknaden, vilket gör att vi är väldigt beroende av Kina. Nu försöker man starta upp produktion på andra håll i världen, men det tar tid att starta en gruva, säger hon.

Pernilla Strid

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.