Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag15.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Reaktorägare får större ansvar för kärnkraftens risker

Publicerad: 24 Augusti 2009, 09:31

De som äger kärnkraftverk kommer i framtiden att få bära en större del av ansvaret för eventuella skador som anläggningen orsakar. Det är följden när svensk lagstiftning anpassas till internationella konventioner. En utredning ska analysera ansvarets omfattning.


Ämnen i artikeln:

Andreas CarlgrenKärnkraft

Regeringens särskilda utredare Ingvar Persson ska utreda hur stort ansvar reaktorägare ska ha för kärnkraftens risker och vid eventuella olyckor. Readn innan frågan är utredd står det dock klart att ansvaret kommer att bli större än i dag, eftersom svensk lag ska anpassas till internationella konventioner om ansvarsreglering. Till exempel säger Pariskonventionen att en anläggnings ägare ansvarar för ett belopp på minst sju miljarder kronor när det gäller ersättning för skador orsakade av radiologiska olyckor. I dagens svenska lagstiftning finns ett tak på tre miljarder kronor för ägarens ersättningsansvar.

– När Sverige nu anpassar svensk lag till de internationella konventionerna får reaktorägarna ta större ansvar och därmed planera för att försäkra sig för ett större belopp. Därutöver ska utredaren se över om ansvaret ska vara obegränsat, säger miljöminister Andreas Carlgren (C) i ett pressmeddelande.

Utredarens förslag ska enligt regeringens direktiv ha som utgångspunkt att ersättningssystemen i högre utsträckning ska vara marknadsanpassade

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

Andreas CarlgrenKärnkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.