Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Redan brutit nyårslöftet: Här är karriärmålen som går att uppnå

Publicerad: 12 januari 2011, 09:50

För många har nyårsföresatserna gått åt pipan redan i slutet av januari. Nyckeln är nåbara och realistiska mål. Här är fyra föresatser som boostar din karriär och som går att hålla. Hela året ut.


Nytt år, ny karriär? Att överlasta dig själv med massor av nyårslöften på en gång kan vara frustrerande och nedslående, och i slutänden leda till att du inte uppnår något alls.

Men genom att ta tag i dem lite i taget kommer du att bli glatt överraskad i slutet av året av att hur mycket du har uppnått.För att hålla föresatserna du sätter upp i början av året gäller det framför allt att hitta mål som är nåbara och realistiska.

Tidningen Forbes har listat fyra nyårslöften för ett nytt bättre "jag" som laddar dig mentalt för karriären. Och som går att hålla sig till.

1. Tänk på det du har lärt dig.

Ta ett steg tillbaka i början av varje år och tänk på vad du lärt dig under året som gått. Vilka är de bästa erfarenheterna och de största misstagen?

Det hjälper dig att planera för det kommande året för att undvika misstagen och att använda erfarenheterna rätt.

2. Sätt upp ett fåtal nåbara mål och ett lite högre mål.

I stället för att sätta upp en lång lista på skyhöga mål som du förmodligen aldrig kan nå (gå ner 25 kilo, starta nästa Facebook), bryt ner dem i mindre delar.

Sätt upp två eller tre realistiska mål per kvartal, till exempel att motionera två gånger i veckan, minska matintaget med 100 kalorier per dag, eller att organisera din arbetsplats på ett bra sätt.

Lägg sedan till ETT mål som är lite svårare att nå. Något som du verkligen vill uppnå men som är en utmaning och som gör att du måste gå utanför din "komfortzon". Kanske en utmärkelse av något slag?

3. Odla nya kontakter. Efter alla julfester och lediga dagar är vi alla tillbaka i grottekvarnen. Men det nya året är ett utmärkt tillfälle att träffa nya människor och vidga bekantskapskretsen, via nätet eller personliga möten.

Nu för tiden är det enkelt att få kontakt med personer som kan hjälpa dig framåt i karriären via Linkedin eller Facebook. Engagera dig i en professionell organisation som ordnar träffar och evenemang inom ditt yrkesområde.

Anmäl intresse för att bli mentor för någon på ditt företag, eller fråga efter en egen mentor.

Alla relationer du skapar kan leda till ytterligare en som kan leda till ännu en. Ju större nätverk du har desto bättre.

4. Välj ut en sak som du vill bli riktigt bra på. Koncentrera dig sedan extra mycket på det under det kommande året.

På jobbet kan det till exempel innebära att bli bättre på att tala inför andra, eller att lära sig ett språk som gör att du kan jobba mot nya länder.

Karin Myrén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.