Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Regeringen ändrar sig om bisfenol A

Publicerad: 1 februari 2013, 14:10

Miljöminister Lena Ek vill att Sverige går före EU och totalt fasar ut det hormonstörande ämnet bisfenol A.

Ämnen i artikeln:

Bisfenol APolitikRegeringen

Bisfenol A är redan förbjudet i nappflaskor och livsmedelsförpackningar till små barn, men Lena Ek har tidigare varit tveksam till att helt fasa ut ämnet. Nya undersökningar har dock fått henne att bestämma sig, rapporterar SR:s Ekot.

– Vi får ett ökande antal larmrapporter från hela världen om hormonstörande kemikalier och bisfenol A är ett väldigt tydligt exempel, säger Lena Ek.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver hon att hon är beredd att utöka det förbud som Sverige har idag, och som än så länge enbart gäller utvalda produkter, som till exempel nappflaskor och livsmedelsförpackningar för barn under tre år.

– Det här är en typisk kemikalie som jag tycker ska användas bara under mycket strikt kontroll och helst inte alls. Framför allt ska den inte vara en del av produkter i vår vardag som finns nära barn och nära unga människor som vill ha barn.

Oppositionen har tidigare ställt sig positiva till ett mer omfattande förbud, och nu finns det, enligt Lena Ek, även en majoritet inom alliansen för att ta fram ett förslag om total utfasning.

– Vi börjar nu och tar den här diskussionen så fort som vi kan och så ska vi försöka samla en majoritet för den här frågan. Det innebär också att vi kommer att få ta strid mot EU-kommissionen och det är jag beredd att göra.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev