Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Regeringen: Att sprida invasiva arter ska ge fängelse

Publicerad: 23 februari 2018, 09:12

Regeringen införa fängelsestraff för införande av invasiva arter. Det står klart efter att regeringen i veckan lade fram ett antal nya lagförslag för att begränsa invasiva arter i Sverige.


Regeringen presenterar i veckan flera nya lagförslag som syftar till att påbörja ett systematiskt arbete mot invasiva främmande arter i Sverige. Förslagen syftar också till att säkerställa att Sverige lever upp till en gällande EU-förordning som antogs 2015.
”Det är viktigt att en invasiv främmande art upptäcks snabbt och att den hindras från att etablera och sprida sig. Regeringen förtydligar nu vad som gäller kring dessa invasiva främmande arter i Sverige, så att våra myndigheter får möjligheter att sätta in effektiva åtgärder”, säger miljöminister Karolina Skog (MP) i en kommentar.

I den nya lagrådsremissen föreslås bland annat att regeringen, eller den myndighet som regeringen utser, får ett bemyndigande att meddela föreskrifter som reglerar hur enskilda invasiva arter ska hanteras. Regeringen vill också att myndigheter och kommuner ska få rätt att utföra utrotningsåtgärder på privat mark, även om fastighetsägaren motsätter sig detta. Lagförslaget slår också fast att den som med uppsåt eller av grov oaktsamhet för in eller sprider invasiva arter ska kunna dömas till böter eller fängelse i upp till två år.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.