Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Regeringen beskattar medmänsklighet”

Publicerad: 6 februari 2015, 09:51

Trots massiva protester med 40 000 namnunderskrifter fick nätverket Ideell Second Hand kalla handen när finansdepartementet uppvaktades i går, torsdag.


– Stödet från allmänheten är otroligt stort, säger Marika Markovits, ordförande för Sveriges Stadsmissioner.

Men det hjälper alltså inte. Statssekreteraren Charlotte Svensson, som tog emot namninsamlingen på finansdepartementet, gav representanterna från Myrorna, Stadsmissionen och Röda Korset beskedet att momsreglerna inte ändras. Hon hänvisade till en komplex EU-lagstiftning på området.

– Jag finner inga ord för hur Magdalena Andersson (finansministern, red.anm) och regeringen kan ta från arbetslösa, sjuka, hemlösa, asylsökanden och barn som far illa. Det är ju de som förlorar på de nya momsreglerna. Fram till nu har vi haft flera möten med politiker i riksdagens skatte- och finansutskott, där vi har fått ett stort gehör och alla tycker att dagens lagstiftning måste ändras, säger Caroline Andermatt, vd för Myrorna och ordförande i Ideell Second Hand.

Magnus Lundén, enhetschef på Röda Korset Sverige, anser att regeringen ägnar sig åt att "beskatta medmänsklighet".

Fotnot: Second hand-näringen ger enligt branschens egna siffror 200 miljoner kronor årligen till nödställda människor.  7 000 människor erbjuds arbetsträning och 22 000 ton textilier samlas in i stället för att hamna i soporna.

Ola Söderlund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.