Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Regeringen bildar ett inre kabinett för klimatpolitiken

Publicerad: 9 juni 2020, 09:03

För att skynda på och säkerställa att återhämtningen efter coronapandemin följer klimatpolitiska åtaganden inrättas ett klimatkollegium lett av statsministern inom regeringskansliet.


Mitt i coronakrisen vässar regeringen sin sin klimatpolitik och inrättar ett klimatkollegium inom regeringskansliet. 

”Vi har samlat de ministrar som har de mest avgörande områdena i sina portföljer för att följa upp och genomföra klimathandlingsplanen och nu ska vi visa vägen för hur världens återhämtning kan skapa jobb samtidigt som den tacklar klimatutmaningen”, skriver miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) i en kommentar i sina sociala medier. 

Åtta ministrar i det nya klimatkollegiet ska samverka och säkerställa en utveckling i linje med klimathandlingsplanen. Statsministern ska leda arbetet och samverka med miljö- och klimatminister, finansministern, infrastrukturministern, energiministern, landsbygdsministern, näringsministern samt finansmarknads- och bostadsminister. För kollegiets arbete inrättas även en statssekreterargrupp och ett kansli inom regeringskansliet. 

En tydligare fokusering om klimat i regeringens arbete finns sedan tidigare i Klimatpolitiska rådets rekommendationer. 

– Vi såg inte detta komma men tycker förstås att det är ett väldigt positivt steg regeringen tar. En liten randanmärkning skulle kunna vara att den sociala dimensionen är viktig att ha med och att jag saknar arbetsmarknadsministern på listan, säger Johan Kuylenstierna, vice ordförande i klimatpolitiska rådet, till Aktuell Hållbarhet och fortsätter: 

– Det är bra att gruppen leds av statsministern och att finansministern finns med centralt i klimatpolitiken.  Nu gäller det att den här gruppen får ett tydligt mandat, att flera myndigheter och de regionala nivåerna involveras i ett tidigt skede. 

 

 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News