lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Regeringen: Coronakrisen gynnar inte det globala klimatarbetet

Publicerad: 21 september 2020, 09:49

Foto: Pixabay

Spridningen av sjukdomen covid-19 innebär en stor risk för den klimatomställning som Sverige och världen står inför. Det skriver regeringen i den budgetproposition som lämnas till riksdagen i dag.


JR


I budgetpropositionen för 2021, som lämnas till riksdagen i dag, konstaterar regeringen att den globala utvecklingen på klimatområdet är negativ i förhållande till det svenska miljökvalitetsmålet Begränsad klimatpåverkan. Regeringen konstaterar också att utsläppen i Sverige minskar, men inte tillräckligt snabbt. Regeringen skriver också att den inte tror att den pågående coronakrisen kommer att gynna det globala klimatarbetet på sikt. 

”Spridningen av sjukdomen covid-19 innebär en stor risk för den klimatomställning som Sverige och världen står inför. Nödvändiga investeringar i fossilfria och energieffektiva lösningar riskerar att skjutas på framtiden. De utsläppsminskningar som uppstår som en konsekvens av en generellt minskad ekonomisk aktivitet riskerar att bli kortvariga om viktiga klimatinvesteringar samtidigt skjuts på framtiden”, skriver regeringen i sin analys och sina slutsatser gällande miljökvalitetsmålet Begränsad klimatpåverkan. 

När det gäller miljökvalitetsmålet Begränsad klimatpåverkan skriver regeringen vidare att etappmålet för 2020, 40 procent lägre utsläpp än utsläppen 1990, ännu inte har uppnåtts men att målet kommer att nås. Etappmålen för 2030 och 2040, minskade utsläpp om 63 respektive 75 procent, bedöms av regeringen dock inte kunna nås med befintliga styrmedel och åtgärder. 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev