Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Regeringen: Det är inte Sveriges vargpolitik det är fel på – det är EU

Publicerad: 29 augusti 2011, 07:35

Nu skriver miljöminister Andreas Carlgren ett brev till EU:s miljökommissionär Janez Potocnik och ber denna ta initiativ till att ändra EU:s art och habitatdirektiv.


Ämnen i artikeln:

Vargjakt

Det är tidningen Riksdag & Departement som rapporterar om dialogen mellan Sveriges miljöminister och EU:s miljökommissionär. EU:s art- och habitatsdirektiv är stiftat för att säkra skyddet för olika arter och naturtyper. Efter att Sveriges vargpolitik med licensjakt gjort att regeringen hotas att hamna i EU-domstolen hävdar nu regeringen emellertid att direktivet är för stelbent. Miljöminister Andreas Carlgren har därför i ett brev till miljökommissionär Potocnik skrivit att dirketivet bör ändras så att det på ett bättre sätt "återspeglar behovet av lokal och regional förankring, lokalt och regionalt beslutsfattande".

Oppositionen är emellertid tveksam till regeringens påstötningar i EU.
– Snarare känns det som att regeringen försöker hantera sina egna interna problem. Misstaget är att man inte har orkat få på plats en långsiktig förvaltningsplan för vargen, säger socialdemokraternas talesperson Matilda Ernkrans till R&D.
Detta trots att Socialdemokraterna stod bakom regeringens beslut om licensjakt.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Vargjakt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News