Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Regeringen förbereder en repris på Stockholmskonferensen 1972

Publicerad: 28 november 2019, 12:34

1972 hölls FN:s första miljökonferens i Stockholm. Mötet var startpunkten för FN:s miljöprogram Unep och FN:s alla miljökonventioner. Nu verkar regeringen för ett nytt högnivåmöte i Stockholm för att uppmärksamma femtioårsjubileet.


Bara en månad före FN:s klimatmöte, som inleds på måndag, bytte regeringen ut Sveriges chefsförhandlare i klimatfrågan, Johanna Lissinger-Peitz. Det ryktades då att hon fått ansvaret att arrangera ett högnivåmöte om miljön.

Gunvor G Ericson  Foto: Kristian Pohl, Regeringskansliet

Nu har regeringskansliet formellt beslutat att verka för att Stockholm blir plats för ett högnivåmöte år 2022, med arbetsnamnet ”Stockholm plus 50”, och tillsatt en styrgrupp där arbetet fortlöpande ska förankras. Det framgår av ett protokoll som upprättades vid regeringskansliet i måndags.

I ett pressmeddelande berättar miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) om planerna.
”Stockholmskonferensen var startskottet på en process som ledde fram till dagens globala samarbete kring miljö och hållbar utveckling. Att uppmärksamma Stockholmskonferensen och Uneps arbete är en möjlighet att återigen samla världen bakom handling i en tid då det behövs som allra mest. Det är en möjlighet att stärka det internationella samarbetet för att lösa de miljöutmaningar vi står inför och skapa en ljusare framtid för världen och kommande generationer. Utmaningarna är globala, och måste lösas globalt”, säger Isabella Lövin i pressmeddelandet.

Gunvor G Ericson, statssekreterare vid Miljödepartementet är sammankallande för den nya styrgruppen.
– Det finns naturligtvis en särskild förväntan att Sverige ska bidra till uppmärksammandet av 50-årsjubileet år 2022, eftersom det var vi som arrangerade mötet förra gången. Vi känner att det här skulle vara en möjlighet att ta miljöfrågorna vidare. Vi uppfattar också att det finns ett intresse från andra länder att vi skulle kunna arrangera ett högnivåmöte om miljön, säger hon till Aktuell Hållbarhet.

Beslutet om det blir något FN-möte i Stockholm förbereds av FN:s miljöprogram Unep, ett organ som skapades vid Stockholmskonferensen 1972, men fattas av FN centralt.
”Om arbetet resulterar i att Sverige får förtroendet att arrangera Stockholm plus 50, kommer arbetet att övergå till att planera för och genomföra konferensen och verka för att den ger politiskt avtryck i det internationella miljöarbetet”, står det i protokollet.

Gunvor G Ericson bekräftar för Aktuell Hållbarhet att den tidigare chefsförhandlaren Johanna Lissinger-Peitz arbetar med den planerade konferensen.
– Hon har fått ansvar för att förbereda arbetet och vi kommer att rekrytera till ett nytt sekretariat för konferensen inom kort. Vi har precis startat upp arbetet, säger Gunvor G Ericson.

Styrgruppen består förutom av Gunvor G Ericson av Eva Svedling, även hon statssekreterare vid Miljödepartementet, statssekreteraren respektive kabinettssekreteraren Per Olsson Fridh och Annika Söder vid utrikesdepartementet samt statssekreteraren Karin Wallensten vid Statsrådsberedningen eller den som hon sätter i sitt ställe. Sammankallande för styrgruppen blir Gunvor G Ericson.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.