Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Regeringen förbereder klimatrestriktioner

Publicerad: 1 april 2021, 12:54

Foto: Flickr


De närmaste åren kan det bli aktuellt med klimatrestriktioner om inte utsläppen minskar tillräckligt snabbt. Det uppger en regeringskälla till Aktuell Hållbarhet.


 

Förbud mot att köra fossildrivna personbilar. Individuellt maxtak för antal höghöjdsflygningar. Totalstopp för köttimport från länder med stor förändrad markanvändning. Det är några av de klimatrestriktioner som kan bli aktuella de närmaste åren om inte utvecklingen mot nollutsläpp går tillräckligt fort. Det uppger en regeringskälla till Aktuell Hållbarhet.

– Covid 19-pandemin är en västanfläkt jämfört med vad som väntar om vi inte lyckas begränsa klimatförändringen i tid. Enligt forskarna har vi mindre än tio år på oss att vända utvecklingen, innan klimatförändringen kan bli självförstärkande och omöjlig att stoppa. Klimatrestriktioner kan bli aktuella om vi inte lyckas leverera de stora utsläppsminskningar som krävs. Det skulle också kunna skapa ett tryck på andra länder att agera kraftfullt, säger regeringskällan till Aktuell Hållbarhet.

Enligt källan har coronapandemin öppnat tidigare stängda ögon för hur snabbt en samhällskris kan eskalera och ställa hela tillvaron på ände. Nu vill regeringen använda erfarenheterna av pandemiarbetet för att begränsa den andra allvarliga kris som skulle bli följden om koldioxidhalten i atmosfären överskrider en kritisk nivå. För att förhindra en sådan utveckling vill regeringen även tillsätta en statsklimatolog som håller dagliga presskonferenser. 

I förra veckan kom Klimatpolitiska rådet med sin årliga utvärdering av klimatpolitiken. Enligt rådet är takten i klimatomställningen fortfarande för låg och den beslutade politiken är inte tillräcklig för att nå klimatmålen. Regeringen har enligt rådet varit för dålig på att utnyttja pandemipengarna till förstärkt klimatarbete. Detsamma gäller pandemirestriktionerna som endast haft en marginell klimateffekt.

Läs regeringens läckta promemoria 

Aktuell Hållbarhet, redaktionen

redaktion@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.