Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Regeringen förbjuder bisfenol A i nappflaskor

Publicerad: 3 augusti 2010, 05:42

Förra vecka gav regeringen Kemikalieinspektionen och Livsmedelsverket uppdraget att utforma ett nationellt förbud mot bisfenol A i nappflaskor.

Ämnen i artikeln:

Bisfenol AJuridikPolitik

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Regeringen planerar ett nationellt förbud mot kemikalien bisfenol A i nappflaskor och vissa plastprodukter. Förra veckan gavs Kemikalieinspektionen och Livsmedelsverket uppdraget att utreda behovet och förutsättningarna för ett nationellt förbud.
– Det är inte acceptabelt att små barn utsätts för de risker som visats med bisfenol A, allra helst när det är enkelt att byta till alternativa material. Därför går vi nu före genom att förbereda för ett nationellt förbud, säger miljöminister Andreas Carlgren.

I maj gjorde Miljöaktuellt en rundringning till de större företagen som säljer nappflaskor som ICA, Coop, Apoteket med flera. Redan då uppgav alla i branschen att de slutat eller planerade att sluta sälja nappflaskor innehållande bisfenol A.

Bisfenol A är en kemikalie med hormonstörande egenskaper och har i djurförsök visat sig kunna hämma inlärning och ge beteendestörningar redan i mycket låga doser. Kemikalien används som tillsats i polykarbonatplast som är den vanligaste plasten i nappflaskor.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev