Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag26.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Regeringen föreslår skattebefrielse för förnybar diesel

Publicerad: 18 Juni 2014, 10:40

EU-kommissionen meddelade nyligen att den säger nej till den svenska regeringens förslag om kvotplikt och ändrad beskattning på drivmedel. Därför skrotar nu regeringen sitt eget förslag och föreslår i stället skattebefrielse för det förnybara dieselbränslet HVO.


Dagens bestämmelser gör att HVO bara får skattebefrias upp till en låginblandning om 15 procent i diesel.

”HVO är ett förnybart dieselbränsle som har mycket god klimatprestanda. Dessutom har det en sådan kemisk sammansättning att det kan användas direkt i befintliga dieselmotorer. Utvecklingen av HVO går oerhört fort och bara på några år har de tillgängliga volymerna av HVO mångdubblats. Därför vill vi, genom att ta bort 15-procentsregeln och skattebefria all HVO, skapa förutsättningar för en ökad användning av detta hållbara biodrivmedel. Det blir ännu ett tydligt steg framåt i alliansregeringens omställning till hållbara transporter”, skriver finansminister Anders Borg (M) och energiminister Anna-Karin Hatt (C) på debattsidan i Dagens Industri idag.

Läs hela debattinlägget här.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.