Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Regeringen försvårar energikommissionens arbete

Publicerad: 29 juni 2015, 09:47

En av Energimyndighetens utredningar, som skulle vara ”nyckeln” i att stödja energikommissionens arbete, är nu pausad på obestämd tid. Anledningen är minskade resurser i samband med vårändringsbudgeten.


När Miljöaktuellt intervjuade energiminister Ibrahim Baylan (S) i december förra året fick han frågan om hur regeringen såg på Energimyndighetens då pågående utredning, Energisystemet efter 2020.

Utredningen var tänkt att resultera i en rapport om möjliga utvecklingsvägar för det svenska energisystemet, och skulle presenteras av myndigheten nu i sommar. Frågan var om energiministern såg att rapporten skulle komma till nytta för den parlamentariskt sammansatta energikommission som då var på väg att bildas.

– Jag tror att Energimyndigheten kommer vara en nyckel när det handlar om att stötta energikommissionen, svarade Ibrahim Baylan.

Nu står det dock klart att Energimyndigheten tvingats pausa utredningen, trots att den nästan är färdig. Erik Brandsma, generaldirektör för myndigheten och på plats i Visby under Almedalsveckan, säger till Miljöaktuellt att anledningen är minskade resurser.

– Det handlar om neddragningar på våra förvaltningsanslag, vilket gör att vi måste prioritera väldigt hårt just nu.

Utredningen sker på eget initiativ från Energimyndighetens sida, och det är själva anledningen till att det nu uppstått problem.

– Vi är väldigt nära att avsluta arbetet. Men jag måste ju prioritera de direkta uppdrag vi har från regeringen. Minus tolv miljoner för oss i vårbudgeten som vi inte hade räknat med, det ska vi dra in på ett halvt år, och det är mycket pengar. Jag kan inte trolla med knäna utan måste nu titta över hela verksamheten och prioritera bort.

Enligt Erik Brandsma kommer det bli tydligare först i höst om och i så fall när arbetet kan startas upp igen.

– Då vet vi mer om hur arbetstrycket ser ut, om vilka nya uppdrag som kommer och om vi därmed får möjlighet att lägga lite krut på att få detta i hamn.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.