måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Regeringen ger grönt ljus för nytt miljöforskningsfartyg

Publicerad: 13 november 2014, 10:59

I flera år har Sverige saknat ett fartyg för havsforskning och miljöövervakning. Det ska det bli ändring på, meddelar regeringen i höstbudgeten.

Ämnen i artikeln:

Åsa RomsonSveriges LantbruksuniversitetSmhi

I höstbudgeten har regeringen ökat Sveriges Lantbruksuniversitets (SLU) anslag för att kunna påbörja arbetet med att bygga ett nytt forsknings- och miljöövervakningsfartyg, något som Sverige saknat i flera år. Totalt läggs sex miljoner kronor 2015 och enligt klimat- och miljöminister Åsa Romsons pressekreterare ska pengarna gå till det inledande arbetet med projektering och byggstart för att ersätta det skrotade fartyget Argos.

– Jag är väldigt glad över att regeringen har hittat en lösning på behovet av ett nytt undersöknings- och forskningsfartyg efter Argos. För att vi ska kunna fatta välgrundade beslut och säkra en god havsmiljö är det otroligt viktigt att vi kan samla in data om miljötillståndet i havet, vilket möjliggörs av det nya fartyget, säger Åsa Romson (MP) i ett pressmeddelande.

Pengarna är en spottstyver av vad som krävs de kommande åren för att bygga fartyget. Enligt SMHI, SLU och Kustbevakningen landar notan för deras önskefartyg på 430 miljoner kronor.

Enligt Åsa Romsons pressekreterare följs dock det inledande skedet av en offentlig upphandling och därefter anslås mer pengar i kommande budgetar. Ministern vill därför inte gå ut med exakta summor för kommande år.

I budgeten står att fartyget ska byggas under kommande mandatperiod. Forskningsfartyget Argos skrotades 2011 och sedan dess har Sverige stått utan en båt för havsforskning och miljöövervakning. Under våren 2014 skissade SMHI, SLU och Kustbevakningen på en framtida lösning. Utredningsgruppen har haft två alternativ: ett helt nytt fartyg eller att anpassa ett befintligt kustbevakningsfartyg som kan delas mellan kustbevakning och miljöforskare. Beskedet från de tre myndigheterna blev att de vill ha ett nytt fartyg som ska klara fiske, vattenprovtagningar och ha laboratorier för att forskarna ska kunna ta in prover direkt från havet.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev