Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Regeringen ger miljardstöd till biljättarna

Publicerad: 8 December 2008, 07:05

Svenska staten väntas ge omfattande stöd till GM-ägda Saab och Ford-ägda Volvo. Det handlar både om lönegarantier och lån i miljardbelopp.


Enligt uppgifter till Dagens Industri väntas svenska staten ge stöd åt de krisdrabbade amerikanska ägarna till Saab Automobile och Volvo Personvagnar i väntan på att de ska hitta köpare till de svenska bolagen.

– Det handlar om lån och lånegarantier på goda villkor, säger en källa till DI.

Fortfarande är det inte klart hur stora stöden blir. Men enligt uppgifter ska det röra sig om ”flera miljarder kronor”. Även Europeiska Investeringsbanken uppges vara beredda att ge korta lån till de svenska bilbolagen.

Speciellt är Saab i kraftigt behov av mer pengar. Läget för Volvo är något mindre desperat. Volvos vd Stephen Odell ser en möjlig vänding till lönsamhet redan under andra halvan av 2009.

Regeringen diskuterar samtidigt möjligheterna till ett samägt forskning  och utvecklingsbolag med AB Volvo, Volvo PV, Saab Automobile och Scania, uppger DI. Staten ska vara huvudägare och kommer använda sig av de anslag på 450 miljarder kronor som lagts till nästa år.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.