Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Regeringen ger tre gånger mer till klimatskadliga subventioner än till klimatarbete

Publicerad: 16 mars 2018, 08:42

Det finns ett allvarligt systemfel i Sverige som motverkar politiska satsningar för att minska svensk klimatpåverkan. Det menar Naturskyddsföreningen i en ny rapport.


Enligt en ny rapport från Naturskyddsföreningen subventionerar den svenska statskassan klimatskadliga aktiviteter för 30 miljarder kronor per år, tre gånger så mycket som de totala årliga statliga satsningarna på klimat- och miljöarbete.

Den största delen av de klimatskadliga subventionerna är kopplade till olika former av skatteundantag. 12 ,4 miljarder går till skatteundantag för fossila bränslen, 5,6 miljarder går till reseavdraget och 1,8 miljarder går till andra typer av förmåner för fossildrivna bilar.
– Det är ganska självklart att avskriva de här subventionerna. Det är ett systemfel och en orättvisa som gynnar enskilda grupper, ofta äldre män som kör bil. Många av skatteundantagen är också förvånansvärt gamla, ibland 50 till 60 år. De har spelat ut sin roll, sade rapportförfattaren Anders Friström på rapportlanseringen under morgonen.
Anders Friström säger också att subventionerna egentligen är betydligt större än 30 miljarder, men att Naturskyddsföreningen valt att räkna försiktigt.

Under lanseringen skickade  OECD:s Nathalie Girouard, ansvarig för att granska medlemsländernas miljöprestanda, med en videokommentar. Hon sade att subventionerna allvarligt skadar ländernas klimatarbete och att OECD redan 2014 rekommenderade Sverige att fasa ut de miljöskadliga subventionerna.

Den nya rapporten visar att Sverige långt ifrån är en föregångare. I stället ligger Sverige någonstans i mitten när det kommer till miljöskadliga subventioner.
– Svagheten med just den här rapporten är kanske att den enbart ser på subventionerna. Det behövs en helhetsbild över samtliga effekter av en reform. Till exempel kan en borttagen subvention leda till saker som överflyttning av gods från sjöfart till lastbil eller så kallade klimatläckage där industrier flyttar utomlands, sade Anna Johansson (S), ledamot i riksdagens skatteutskott, i en efterföljande paneldiskussion mellan riksdagspartierna. Läs rapporten ”Avskaffa klimatskadliga subventioner”

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.