Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Regeringen glömde bort att vi har en klimatlag

Publicerad: 18 september 2019, 07:51

Mette Kahlin McVeigh, Fores

DEBATT. Budgeten innehåller en rad lovvärda klimatsatsningar, men det viktigaste saknas. Ta vara på de 16 rekommendationerna från Klimatpolitiska rådet och omvandla dem till politik, skriver Mette Kahlin McVeigh, klimatprogramschef på Fores.


Regeringens budget innebär en klimatsatsning som aldrig tidigare förekommit. Och det finns bra delar i den, bland annat satsningar på att göra industri och samhälle klimatneutrala. Det så kallade Industriklivet – ett forsknings- och innovationsprojekt för minskning av processindustrins utsläpp av växthusgaser – är logiskt eftersom det är i de stora skorstenarna vi enklast kan fånga in mycket koldioxid. Klimatklivet – ett investeringsstöd till lokala och regionala åtgärder som minskar utsläppen – har gjort det tydligt att omställningen är allas angelägenhet och gynnar hela Sverige.

Likaså finns det fortsatt stöd till solceller, och en satsning på fortsatt elektrifiering av fordonsflottan samtidigt som fler laddstationer ska installeras i glesbygd. För transportområdet införs också en ny premie till ellastbilar, ett lyft för premien för klimateffektiva bilar och godstransporterna ska både elektrifieras och flyttas över i större utsträckning till sjöfarten. Dessa åtgärder ryms under klimatpolitiska rådets rekommendation om att påskynda elektrifieringen av vägtransporter i hela Sverige.

Men budgeten tar inte stöd i l klimatlagen. Detta är ett misstag. Klimatramverket, som det officiellt tituleras, röstades igenom av sju av de åtta riksdagspartierna. Det fantastiska är alltså att det redan finns analys, verktyg och enighet om vad regeringen ska och bör göra i klimatfrågan. Det klimatpolitiska rådets första rapport kom fram till 16 sådana rekommendationer. Inte en enda av dessa rekommendationer refererades till eller täcktes av de presenterade klimatbudgetsatsningarna.

Att varken klimatlagen eller klimatrådets rekommendationer ligger till grund för klimatsatsningarna är inte bara ett nederlag för klimatet, utan också för politiken. Politiken har redan enats om klimatlagen – och bör därför nu använda den. Om man inte gör det, öppnar man dörren för förnyade diskussioner och utspel om vad som ska göras. Och här är problemet: vi har inte tid att käbbla om klimatpolitik. Det är dags att kavla upp ärmarna och börja genomföra den.

Vi på Fores har, precis som politiker och näringsliv, många olika förslag om hur klimatarbetet bör prioriteras och organiseras. Men vi är ödmjuka inför att klimatrådet samlat Sveriges experter och övertygade om att dessa måste respekteras. Vi uppmanar därför politiken att göra detsamma, genom att fullfölja den lag som röstats igenom och genomföra alla de 16 rekommendationerna som våra främsta experter på området tagit fram.

Det är uppenbart för sent att göra detta i budgeten, och regeringen tog inte heller stöd i klimatramverket i den regeringsförklaring som hölls den 10:e september. Vi förväntar oss därför att den klimathandlingsplan som regeringen ska presentera under hösten stödjer klimatlagen och respekterar klimatrådets rekommendationer genom att få politik på plats som förvandlar rekommendationerna till konkreta handlingar som leder till utsläppsminskningar.

Sverige behöver vara ett föregångsland i klimatarbetet, och då kan vi inte kosta på oss att skjuta nödvändiga förändringar framför oss. Det innebär att Sverige måste lyssna på de experter regeringen tillsatt i Klimatpolitiska rådet och att regeringen måste följa deras rekommendationer. Och göra det nu.

Mette Kahlin McVeigh
Klimatprogramschef Fores

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.