Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Regeringen grönmålar utsläppsstatistiken

Publicerad: 1 oktober 2013, 07:41

Regeringen påstår att Sveriges utsläpp minskar men enligt Naturvårdsverkets konsumtionsbaserade statistik går trenden åt motsatt håll. En utveckling som strider mot det globala tvågradersmålet.


Den officiella utsläppsstatistiken som Naturvårdsverket årligen rapporterar in, bland annat till FN:s klimatkonvention, mäter enbart utsläpp från inhemsk aktivitet. Här minskar utsläppen år för år. Men helhetsbilden gömmer sig bakom räkneridåer, menar kritiker.

Utsläppen skulle vara betydligt större om vi räknade in den konsumtion i Sverige vars utsläpp sker vid produktion i andra länder. Bilden bekräftades när Naturvårdsverket för några veckor sedan premiärvisade sin första konsumtionsbaserade utsläppsstatistik.

Tar man med konsumtionsperspektivet har de svenska utsläppen ökat med 15 procent mellan 1993 och 2010. Enligt myndigheten strider utvecklingen mot regeringens övergripande mål för klimatpolitiken och det globala tvågradersmålet, detta skriver Riksdag och departement.

– Det är vår konsumtion i industriländerna som orsakar de miljöproblem vi har. Vi har inte hållbara konsumtionsmönster, säger Lars Westermark, chef för enheten för luft och klimat på Naturvårdsverket till Riksdag och departement.

Alexandra Scott

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.