Klimat
”Regeringen har tagit initiativ för att minska flygets klimatpåverkan”
Publicerad: 30 juni 2016, 04:34
DEBATT/SLUTREPLIK Exempelvis med snabbare tåg kommer fler resenärer välja det klimatsmarta tåget i stället för flyget, skriver riksdagsledamöterna Matilda Ernkrans (S) och Stina Bergström (MP).
Ämnen i artikeln:
Jens HolmMatilda ErnkransMiljömålsberedningenMiljöpartietSocialdemokraternaVänsterpartietJens Holm (V) har rätt i att ytterligare åtgärder behövs för att minska utsläppen från internationellt flyg och sjöfart (Aktuell Hållbarhet 27/6). Det är också alla partierna i Miljömålsberedningen överens om. Även att flyg och sjöfart måste bära sina kostnader för utsläpp och klimatpåverkan.
För att åstadkomma detta måste Sverige och EU vara drivande inom de internationella organ som arbetar med flyg och sjöfart (ICAO och IMO). Vi menar att det kommer att behövas ekonomiska styrmedel för att prissätta flygets klimatpåverkan och strategier för att få fram hållbara bränslen.
Här i Sverige har regeringen tagit initiativ för att minska flygets klimatpåverkan. Regeringen har tillsatt en utredning som ska se över hur en skatt på flygresor kan utformas så att flygets klimatpåverkan kan minska. Kraftiga investeringar för att förbättra tågtrafiken har gjorts och snabbtågsförbindelser mellan Sveriges tre största städer utreds. Med snabbare tåg kommer fler resenärer välja det klimatsmarta tåget istället för flyget.
Jens Holm tar också upp frågan om hur vår konsumtion styr utsläppen. Nästan alla utsläpp är beroende av vad och hur vi människor konsumerar och därför behöver vi överväga att vidta åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser kopplat till konsumtion, det är vi också överens om i Miljömålsberedningen.
Ytterst handlar det om vilket ansvar var och en av oss i Sverige tar för sin egen klimatpåverkan. En del av vår konsumtion påverkar direkt utsläppen här i Sverige medan annan konsumtion påverkar utsläppen i andra länder. Sverige som land kan inte fullt ut ta ansvar för utsläpp i andra länder eftersom vi inte styr hur andra länder exempelvis producerar eller odlar. Men vi kan ta mer ansvar genom hur vi styr vår efterfrågan och på så sätt stödja andra länder att minska sina utsläpp vilket vi gör genom att använda vår konsumentmakt och köpkraft till att styra mot mer hållbarhet.
Även vi politiker har ett ansvar. Därför ser vi fram emot den strategi för hållbar konsumtion som regeringen ska presentera i samband med budgetpropositionen i höst och förslag på styrmedel i regeringens utredning om cirkulär ekonomi.
Matilda Ernkrans (S), miljöpolitisk talesperson
Stina Bergström (MP), miljöpolitisk talesperson
____________