Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Regeringen inför klimat- och ursprungsmärkning för drivmedel

Publicerad: 9 augusti 2018, 07:40

Foto: Gröna Bilister

Från och med 1 januari 2019 ska det finnas en klimat- och ursprungsmärkning med information till konsumenten vid alla pumpar, gasdispensers och laddstationer.


Alla drivmedel ska ha en klimat- och ursprungsdeklaration vid pumpen från och med den 1 januari 2019, har regeringen beslutat. Kravet som gäller alla leverantörer av flytande eller gasformiga drivmedel innebär att det ska finnas information om drivmedlens klimatpåverkan, råvaror och ursprungsländer bredvid pumpar, gasdispenser och laddstationer. Dessutom måste leverantörerna publicera mer utförlig information på sin hemsida. Den information som rör miljöpåverkan ska bygga på leverantörernas årliga redovisning till Energimyndigheten för föregående år. Om leverantören inte kan redovisa ursprungslandet hos råvaran till den fossila bensinen eller dieseln i rapporteringen till Energimyndigheten ska detta framgå på miljödeklarationen. Organisationen Gröna Bilister har länge arbetat för en miljödeklaration för drivmedel. Per Östborn är drivmedelsansvarig på Gröna Bilister.

Varför är den här deklarationen viktig?
– Konsumentmakten på drivmedelssidan är en outnyttjad resurs och vi vill släppa lös den. Vi startade en kampanj för det här för att vi tyckte att det var självklart att vi skulle få veta om drivmedlens miljöegenskaper, på samma sätt som vi kan ta reda på var våra livsmedel kommer ifrån. När det gäller livsmedel så har konsumentinformationen gett effekt. Ekolivsmedel har ökat jättemycket och vi hoppas att samma sak kommer att ske på drivmedelssidan.

Men är det inte så att de flesta redan känner till fossildrivmedlens negativa klimatpåverkan?
–Jo, men jag tror inte att alla känner till hur stor skillnad det är mellan de olika drivmedels påverkan. Det kommer man nu att se svart på vitt när man ska tanka. Konsumenterna kommer få sig en tankeställare.

Klimat är ju inte den enda miljöaspekten, hur får man in andra delar som luftföroreningar från diesel, avverkning av skog för att tillverka biodrivmedel och så vidare?
–Tyvärr kan man inte få med alla aspekter i en miljödeklaration men här har man fått med klimatpåverkan och ursprungsdeklaration av råvarorna. En stor del av drivmedlen kommer i dag från Indonesien och palmoljeprodukter och det kommer nu framgå tydligt.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.