Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Regeringen lägger miljarder på FN:s klimatfond

Publicerad: 24 oktober 2014, 09:59

Regeringen avsätter fyra miljarder av budgeten åt FN:s gröna klimatfond. Pengarna ska gå till att minska klimatutsläppen i fattigare länder.


Ämnen i artikeln:

Åsa RomsonFn

I regeringens första budget avsätter man fyra miljarder kronor åt att minska klimatutsläppen i fattigare länder. Pengarna kommer att gå till FN:s gröna klimatfond som initierades under klimatmötet i Köpenhamn 2009, och som nu är under uppbyggnad.

Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) säger till Svenska Dagbladet att pengarna är viktiga för att ge fonden den struktur och stadga som krävs för att minska klimatutsläppen i fattigare länder, utan att minska ländernas möjlighet till utveckling.

Om budgeten godkänns av riksdagen kommer regeringen redan nästa år att lägga 500 miljoner kronor på fattigare länders klimatomställning. Pengarna är additionella, det vill säga, de tas inte ur ordinarie biståndsbudget.

Regeringens bidrag på fyra miljarder sträcker sig mellan 2015-2018 och skulle innebära att Sverige blir det land som skänker mest pengar till klimatfonden. Biståndsminister Isabella Lövin (MP) säger på regeringens hemsida att det är nödvändigt att Sverige och EU lever upp till sina åtaganden om man ska ha den trovärdighet som krävs när man ska förhandla med fattigare länder på klimatmötet i Paris nästa år.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Åsa RomsonFn

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.