tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Regeringen likställer klimatkompensation med porrklubbsbesök”

Publicerad: 7 juli 2016, 14:25

Johan Ununger, vd Saltå Kvarn.

Frustrationen var hög när frågan om regeringens förslag om skatteavdrag för klimatkompensation diskuterades i Almedalen. Saltå Kvarns vd Johan Ununger sa till exempel att regeringen och Skatteverket likställer klimatkompensation med porrklubbsbesök.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Många företag har dragit av kostnader för klimatkompensation, men för några år sedan beslutade Skatteverket i en revision att Saltå Kvarn inte hade rätt för att dra av kostnader de gjort för att kompensera klimatutsläppen från företagets transporter. Sedan dess har frågan gått hela vägen till Förvaltningsrätten som ställt sig på Skatteverkets sida. Sedan dess har flera företag fått anmärkningar.

Förra året kom regeringen med ett förslag som skulle ge skattereduktion till företag som klimatkompenserar – men bara till företag som kompenserar med frivilliga utsläppsrätter i EU:s utsläppshandel och bara för direkta utsläpp, så kallade scope 1-utsläpp.

Regeringens förslag har sågats av alla remissinstanser, både av aktörer i näringslivet och av regeringens egna myndigheter som exempelvis Naturvårdsverket, Energimyndigheten och Tillväxtverket. Hela 14 av 15 remissinstanser ansåg att det var dåligt att begränsa skattereduktionen till ETS-systemet. Samtliga remissinstanser var kritiska till att reducera avdraget till scope 1-utsläpp och ingen instans ansåg att klimatkompensation skulle jämföras med välgörenhet eller gåvor. Ändå valde regeringen att gå vidare med förslaget som ska tas upp i riksdagen till hösten.

Det är just att regering och skattemyndighet likställer klimatkompensation med välgörenhet och gåvor som upprör Saltå Kvarns vd Johan Ununger mest.
– Regeringen jämställer klimatkompensation med att gå på porrklubb. Allt vi gör i ett företag som ska gynna vår affär är en avdragsgill kostnad i en verksamhet. Sen har man bestämt att vissa saker inte gynnar företagets verksamhet, som till exempel att betala p-böter, att konsumera överdrivet med alkohol eller att gå på porrklubb. Men principen är att allt vi gör i ett bolag dras av mot våra intäkter och så blir det eventuell en vinst över och så ska man betala skatt på det. För mig är det ok att inte porrklubb, sprit och p-böter är avdragsgilla kostnader. Men nu är klimatkompensation jämställt med de här sakerna och det är barockt.

Johan Ununger berättar också att Skatteverket inledningsvis ville anmärka på fler avdrag i Saltå Kvarns hållbarhetsarbete, till och med kostnaden för att räkna ut företagets klimatutsläpp. I stort sett ansåg Skatteverket att alla tjänster från hållbarhets- och miljökonsulter var skattepliktiga.
– Här fick lyckligtvis Skattemyndigheten backa, berättar han.

I dag väljer Saltå Kvart att fortsätta klimatkompensera utan avdrag.
– För oss är det här en principfråga, säger Johan Ununger.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev