söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Regeringen måste backa om fiskeavtal

Publicerad: 29 juni 2011, 08:30

Oppositionen har under året riktat stark kritik mot regeringens hållning när det kommer till EU:s fiskeriavtal med utvecklingsländer som São Tomé och Principe och Seychellerna. Efter ett skriftligt samråd i EU-nämnden står det nu klart att regeringen inte längre har tillräckligt stöd att driva sin linje.

Ämnen i artikeln:

Eskil Erlandsson

Foto: Christian Åslund

– Det är viktigt att Sverige tar strid för att EU ska verka för ett hållbart fiske, säger Jonas Sjöstedt till Miljöaktuellt. Sjöstedt är riksdagsledamot för Vänsterpartiet och sitter även som ledamot i EU-nämnden.

Enligt EU-kommissionen fångas mer än en fjärdedel av den fisk som EU:s fiskefartyg tar upp utanför EU:s egna vatten. Cirka 20 procent tas på öppet hav och runt 8 procent enligt fiskeavtal med länder utanför EU.

– EU:s fiskeavtal har i dag en kolonial prägel och kan inte försvaras så som de nu är utformade, fortsätter Sjöstedt. Därför är det glädjande att regeringen måste ta till sig av den kritik som finns och nu faktiskt ändra sin politik när man åker till Bryssel för att med de andra medlemsstaterna besluta i frågan.

I EU-nämndens handlingar, som Miljöaktuellt tagit del av, framgår hur oppositionspartierna resonerar.

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna skriver bland annat:

”Vi anser det viktigt att vi fortsätter hjälpa de länder vi idag har avtal med att utveckla och stärka deras fiskeförvaltning genom både ekonomiskt stöd och kunskapsöverföring. Detta innebär inte att vi skall underhålla en för stor fiskeflotta inom EU med fiskerätter som undergräver dessa länders möjligheter till både arbetstillfällen och möjlighet att försörja befolkningen med ett bra livsmedel.”

”Det måste vara en svensk ståndpunkt att EU skall stödja dessa länders utveckling inom fiskesektorn så att de slipper utnyttjas. Och att vi avstår att nyttja fiskerätter fram till den dag då dessa länder har en fiskekontroll och förvaltning som motsvarar de krav vi ställer på oss själva."

Miljöpartiet skriver bland annat:

"- Det måste finnas ett väldokumenterat överskott av fisk som inte utnyttjas av de lokala fiskarna, även med hänsyn tagen till andra länders intressenter.
– Det måste finnas bra beståndsdata.
– Utvärderingar måste finnas tillgängliga och offentliga."

Sverigedemokraterna skriver:

”Seychellerna: Regeringen bör motsätta sig antagandet av rådets beslut.
Sao Tome & Principe: Regeringen bör motsätta sig antagandet av rådets beslut”

EU-nämndens tjänstemän kan därmed konstatera: "Det finns inte stöd i nämnden för regeringens avsikt att godkänna protokollen."

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev