Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Regeringen måste röja upp i gruvträsket”

Publicerad: 9 juni 2015, 06:49

Konkurshot eller brottsutredningar har inte hindrat gruvbolag från att få tillstånd att bedriva verksamhet.


Ämnen i artikeln:

Gruvbolag

Finansiell press eller brottsutredningar har inte lagt krokben för vare sig svenska eller utländska gruvbolag. Tvärt om har bolagen kunnat haka på gruvboomen i Sverige utan några som helst lämplighetsprövningar, vilket självfallet strider mot minerallagen.

Avslöjandet om de grava missförhållandena i gruvindustrin görs av Naturskyddsföreningens tidning Sveriges Natur, som granskat samtliga gruvtillstånd som beviljats i landet de senaste tre åren. Undersökningen visar att gruvbolag fått grönt ljus trots att de stått på randen till konkurs. Vart femte företag som fått tillstånd har haft finansiella problem. Två företag har dessutom varit föremål för ekobrottsutredningar.

Naturskyddsföreningen är mäkta upprörd och kräver nu att regeringen agerar.

– Minerallagstiftningen och dess tillämpning är full av hål och måste ses över snarast. Kraven på ekonomiska säkerheter måste skärpas väsentligt. I dag är det skattebetalarna som får stå för städnotan om ett gruvbolag går i konkurs och lämnar efter sig en förstörd miljö, säger Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen.

– Regeringen måste röja upp i gruvträsket. Gruvbolag med usel ekonomi, på randen till konkurs, som gjort sig skyldiga till brottslig verksamhet eller är under brottsutredning, har i nuläget stora chanser att få nya tillstånd att leta eller bryta mineraler i vår natur. Hur tänker ansvarig minister Mikael Damberg agera för att förhindra detta? dundrar Johanna Sandahl.

Här kan du läsa om granskningen, Ingen kollar gruvbolagen, i korthet (se även länk till hela artikeln längre upp i texten).

Ola Söderlund

Ämnen i artikeln:

Gruvbolag

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.