Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Regeringen måste stoppa giftspridningen”

Publicerad: 24 april 2017, 05:00

DEBATT Regeringen agerar inte tillräckligt snabbt mot användningen av högfluorerat brandsläckskum på Karlsborgs militära flygplats. Vi kräver ett omedelbart stopp, skriver Elisabeth Lennartsson, ordförande i Aktion Rädda Vättern.


Aktion Rädda Vättern (ARV) är djupt bekymrad över den nationella skandal med högfluorerande ämnen, PFAS, som nu rullas upp i offentligheten. Tiotusentals människor har fått i sig det reproduktionsstörande och misstänkt cancerframkallande ämnet. Även Vättern är utsatt för PFAS-läckage av från Karlsborgs militära flygplats. Regeringen agerar inte tillräckligt snabbt utan accepterar att försvaret fortsätter att använda den giftiga kemikalien på sina brandövningsplatser. ARV kräver ett omedelbart stopp!

Vättern ligger direkt i riskzonen för militärens övningar på Karlsborgs flygplats. I samband med ansökan att få femdubbla flygverksamhet vid Vätterns strand uppgav försvaret 2010 att några övningar med brandsläckskum inte förekommit. Detta var dock falska uppgifter. Ett par år senare avslöjades att det giftiga brandsläckskummet har använts på flera övningsplatser på flygplatsen. Marken är förgiftad och PFAS läcker ut i Bottensjön, som ingår i Vätterns vattenskyddsområde. Höga halter av PFAS-ämnen har även uppmätts i fisk från Vättern.

ARV kräver att framtagning av en åtgärdsplan för Karlborgs förorenade flygplats ges högsta prioritet, för att inte skadorna ska förvärras!

Parallellen till dagens aktuella prövningar om nya miljötillstånd är uppenbar. Försvarsmakten försöker på alla sätt kringgå gällande lagstiftning och få nya tillstånd till kraftigt ökade skjutningar i Vättern, trots vetskapen om att flera miljöskadliga ämnen (exempelvis bly, koppar, krom, kadmium) sprids i sjön genom deras övningar. Risken för haverier med stora utsläpp till följd är överhängande och har hittills nonchalerats i miljökonsekvensbeskrivningen.

Vi är helt eniga med kommunalrådet Henrik Oretorp (C) i Halmstad, som intervjuas i Sveriges Radios PFAS-rapportering, om att dricksvattnet bör skyddas. Han understryker att en vattentäkt ”inte är så lätt att hitta och definitivt inte att flytta” och att man därför i stället bör flytta på försvarets övningsplatser så att inte fler vattentäkter förgiftas. Vättern går inte heller att flytta, men Försvarsmakten har flera andra alternativ för sina brand- och skjutövningar.

Därför uppmanar ARV regeringen att snarast förbjuda övningar med högfluorerat brandsläckskum i närheten av känsliga områden med hänsyn till människors hälsa. Detta bör föranleda Försvarsmakten att omlokalisera förorenande verksamheter intill dricksvattentäkter och avbryta ansökan om att få femdubbla flygverksamheten vid Vätterns strand.

Elisabeth Lennartsson, ordförande Aktion Rädda Vättern

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.