Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Regeringen måste ta ansvar för en hållbar utveckling i gruvnäringen”

Publicerad: 11 december 2012, 14:05

Regeringen måste satsa mer på social och miljömässig hållbarhet i den växande gruvnäringen, skriver Martin Hallberg och Niclas Ihrén i en debattartikel.


Ämnen i artikeln:

Regeringen

Investmentbanken Goldman Sachs kallar Sverige och Norden för en ny världsregion för gruvnäring. Gruv- och prospekteringsbolag poppar upp som svampar ur jorden, vilket kan innebära en mycket positiv ekonomisk utveckling för Sverige. Men samtidigt ökar frustrationen över de risker som gruvboomen medför. Flera reportage visar på miljöproblem och hur lokalbefolkning och samers situation försämras, skriver Martin Hallberg, vd för UpHigh.se, och Niclas Ihrén, strategichef på Respect Sustainable Business, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

I onsdags visade SVT:s Uppdrag granskning hur LKAB:s expansion tvingar folk att flytta på sig i Malmberget. På andra ställen rapporteras om allvarliga miljöincidenter.

Den 17 november protesterade 500-talet människor i nätverket ”Stoppa gruvan i Rönnbäcken” i Stockholm. Trots inbjudan till dialog uteblev både miljödepartementets personal och miljöministern själv.

Sverige har heller inte ratificerat FN:s konvention 169 om skyldighet att konsultera urinnevånare och rätt till ägande av mark. 2010 kallades Sverige till förhörs hos FN:s råd för mänskliga rättigheter i Geneve, vilket ledde till 150 olika rekommendationer angående mänskliga rättigheter, vissa kopplade till samiska frågor.

Artikelförfattarna menar att gruvnäringens positiva potential endast kan realiseras om Sverige tar problemen på allvar och gör en långsiktig och ansvarsfull satsning.

”Det är anmärkningsvärt att inte regeringen satsar mer för att främja och utveckla arbetet med just social och miljömässig hållbarhet i utvinningen och stödja bolagen i detta viktiga arbete, inte minst med tanke på att många av de växande bolagen är utländskt ägda, och därigenom själva har mindre incitament att tänka långsiktigt än nationella aktörer”, skriver Martin Hallberg och Niclas Ihrén.

Ren konkret vill man att staten ska börja ställa krav på hållbarhetsredovisningar i förvaltningen av alla bolag. Samt ge det nya forskningscentret för gruvor i Luleå särskild kapacitet att hantera frågor som rör samerna, ILO, miljökonsekvenser och samarbete mellan utländskt ägda bolag verksamma i Sverige.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

Regeringen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.