Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Regeringen oenig med Riksrevisionen om Vattenfall

Publicerad: 26 oktober 2015, 11:52

Regeringen svarar på Riksrevisionens kritik om Vattenfalls hållbarhetsmål genom att bolla över ansvaret på företagets styrelse.


Den här artikeln publicerades den 26 oktober i Miljöaktuellt Idag.

Den 23 april i år kom Riksrevisionens rapport Vattenfall – konkurrenskraftigt och ledande i energiomställningen? Nu har regeringen i en skrivelse till riksdagen svarat på kritiken som lyftes i rapporten.

En av slutsatserna i Riksrevisionens rapport var att den statliga energijättens miljörelaterade hållbarhetsmål inte bidrar till minskade koldioxidutsläpp. Detta eftersom strategin förändrats från minskade utsläpp genom samförbränning med biomassa och CCS-teknik till att handla mer om att sälja bolagets tyska kolkraftsverksamhet. Det senare flyttar endast utsläppen till en annan aktör.

”Riksrevisionen bedömer att Vattenfall inte har ett faktiskt miljörelaterat hållbarhetsmål trots bolagets höga koldioxidutsläpp och bolagets uppdrag att vara ett ledande företag i energiomställningen.”

När rapporten kom tyckte Riksrevisionen att regeringen bör ”för bolaget tydliggöra hur uppdraget i bolagsordningen ska tolkas och se till att hållbarhetsmålen ändras så att uppdraget och målen syftar till att åstadkomma reella utsläppsreducerande effekter. Detta ökar förutsättningarna för Vattenfalls framtida konkurrenskraft och bidrag till uppfyllelse av EU:s klimat- och energimål.”

I sitt svar betonar regeringen att det är bolagets styrelse, inte ägaren, som ska fastställa de strategiska hållbarhetsmålen. Dock instämmer regeringen i att en försäljning av den tyska kolkraftsverksamheten inte ger reella utsläppsminskningar. ”Det förtjänar dock att framhållas att Vattenfalls uppdrag inte explicit omfattar att bolaget ska bidra till EU:s klimat- och energimål” skriver regeringen.

I skrivelsen lyfter regeringen fram olika åtgärder till följd av rapporten och vad som hänt sedan i april. Ett exempel är att regeringen utsett två nya styrelseledamöter i bolaget, detta för att öka kompetensen kring energiomställning. Den enda övriga åtgärden som regeringen kommer att vidta med bakgrund av rapporten är att bli bättre på att återrapportera information om bolagets strategier, utveckling och bidrag till EU:s 2020-mål till riksdagen.

Här kan du läsa skrivelsen i sin helhet (pdf).

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.