lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Regeringen om EU:s skogsstrategi: En obalanserad syn på hållbarhet

Publicerad: 5 oktober 2021, 09:22

Svenskt skogsbruk. Foto: Mats Samuelsson / TT /

Tidigarelagt nollutsläppskrav på bilar, inkludera avfallsförbränning i ETS och fortsatt självbestämmande i skogsfrågor. Det är några av de svenska ståndpunkterna inför morgondagens möte i EU:s ministerråd.

Ämnen i artikeln:

EtsEu-kommissionenEuPer BolundSkogSkogsbrukVäxthusgaserFossila Bränslen

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


I morgon ska EU:s miljö- och klimatministrar ha möte för att bland annat diskutera EU-kommissionens nya lagstiftningspaket Fit for 55 och EU:s nya skogsstrategi. Sverige är generellt sett positiva till initiativen och målsättningarna, men har en rad förbättringsförslag.

Bland annat ska enskilda EU-länder kunna gå före i klimatomställningen, nollutsläppskravet på bilar bör tidigareläggas, avfallsförbränningsanläggningar bör inkluderas i ETS och anläggningar som fasar ut sina växthusgasutsläpp ska inte missgynnas.

Förslaget att ytterligare reglera markanvändningen för att skapa kolsänkor får dock kritik från svenskt håll. Dels menar regeringen att beräkningsunderlaget överskattat Sveriges kolsänkor och resulterar i ett för stort åtagande för Sveriges del, dels att beräknade koldioxidupptag i skog och mark är osäkra utsläppsminskningar jämfört med utfasning av fossila bränslen.

Även skogsstrategin bemöts med oro och kritik från svenskt håll. Ökad detaljreglering, centralisering och överstatliga inslag från EU-håll är inte rätt väg att gå, det strider mot självbestämmandet, menar regeringen.

Dessutom menar regeringen att kommissionen har en obalanserad syn på de tre hållbarhetsdimensionerna: ”Resultatet berör en alltför begränsad del av skogens och skogsbrukets bidrag till samhället. Viktiga dimensioner som företagande, jobb, konkurrenskraft, finansieringsmöjligheter, efterfrågan på skogsråvaror, skogsbrukets betydelse för landsbygden med mera berörs ej.”

Läs regeringens ståndpunkter inför rådets möte 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev