Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Regeringen omkörd i avfallspolitiken

Publicerad: 19 februari 2015, 11:09

– Jag är väldigt nöjd, säger Lena Ek (C ), vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, till Miljöaktuellt.


Den här  artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt
Idag
den 19 februari.

Oppositionen kör över regeringen i ett antal frågor om kemikalier och marint avfall. Det står klart sedan en majoritet i miljö- och jordbruksutskottet i morse ställt sig bakom flera motioner. En punkt handlar om utfasningen av bromerade flamskyddsmedel och kvicksilver, en fråga där utskottet går på alliansens skarpare linje.

– Det innebär att regeringen måste fasa ut dessa ämnen snabbare, ett tuffare arbete både inom Sverige och EU, säger den tidigare miljöministern Lena Ek (C ), numera vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, till Miljöaktuellt.

En annan punkt handlar om att minska mängden marint avfall och mikroplatser, ett accelererande problem där majoriteten i utskottet vill att regeringen ska stärka arbetet och utarbeta en bättre strategi.

– I den här frågan har vi fått med oss hela utskottet, det finns ingen reservation. Och det är väldigt roligt för det var en kommittémotion från Centerpartiet som jag skrivit. Så jag är väldigt nöjd, säger Lena Ek.

En tredje punkt handlar om sanering av mark, där majoriteten i utskottet vill prioritera områden där det ska byggas bostäder. Lena Ek säger att det till exempel skulle kunna handla om platsen för ett gammalt trädgårdsmästeri där det finns gamla bekämpningsmedel i marken.

Ledamöterna i utskottet röstade och justerade betänkandet i morse, och nu går texten vidare till riksdagen för omröstning. Om det går igenom måste regeringen plocka fram lagstiftning och hanteringsregler och komma tillbaka till riksdagen.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.