Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Regeringen presenterar krispaket på 5 miljarder kronor till SAS

Publicerad: 15 juni 2020, 09:46

Regeringen presenterar krispaket för SAS om 5 miljarder kronor.


Regeringen lägger i dag fram en proposition till riksdagen om stöd på 5 miljarder kronor till flygbolaget SAS med anledning av bolagets minskade intäkter till följd av corona-krisen. Också den danska regeringen har kommunicerat en politisk enighet om stöd till det skandinaviska flygbolaget. Målet med de statliga stöden är enligt SAS att bolaget ska nå nivån på eget kapital som bolaget hade innan covid-19. 

SAS skriver i dag i ett pressmeddelande också att ”rekapitalisering” av företaget är nödvändig för att ”fortsätta bedriva verksamheten och SAS hållbarhetsagenda”. I en kommande intervju i magasinet Aktuell Hållbarhet berättar SAS hållbarhetschef Lars Andersen Resare om hur krisen påverkat SAS hållbarhetsarbete och om hur återhämtningen för flyget kan komma att se ut. 

– En mer hållbar omstart för oss på SAS handlar främst om förnybara bränslen, effektivare flygplan, samarbete kring effektivare luftrum och på längre sikt elflygplan. När vi startar upp igen kommer vi att kunna vara betydligt mer klimateffektiva då vi sätter in de mest energieffektiva flygplanen först. De nya flygplanen är cirka 18 procent mer energieffektiva än de flygplan som ersätts i den flygplansförnyelse som pågår på SAS, säger Lars Andersen Resare till Aktuell Hållbarhet. 

Miljörörelsen och andra intressenter har tidigare ställt krav på att flyget ska uteslutas från de statliga stöd som föreslagits i samband med krisen. På dagens pressträff sade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) att den statliga finansieringen medför skärpta klimatkrav på SAS. Exakt hur dessa krav är formulerade har regeringen dock ännu inte berättat.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News