Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Regeringen pressas om AP-fonderna

Publicerad: 23 mars 2015, 11:59

Vänsterpartiets Ulla Andersson vill ha svar från finansmarknadsminister Per Bolund (MP) om AP-fondernas investeringar.


Ämnen i artikeln:

Per Bolund

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 23 mars.

I förra veckan visade en rapport från Världsnaturfonden att de statliga AP-fonderna ökat sina innehav i fossil energi. I granskningen framgår att fondernas innehav i 115 av de största kol-, olje- och gasreserverna i världen värderades till 36 miljarder kronor i slutet av förra året.

Vänsterpartiet är kritiskt mot denna utveckling. I fredags valde partiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson att lämna in två skriftliga riksdagsfrågor till finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

– AP-fondernas innehav i kol ökar. Det är väldigt oroväckande. Samtidigt vet vi att deras innehav i förnybart har varit väldigt lågt, säger Ulla Andersson till Miljöaktuellt.

I sina två frågor vill Ulla Andersson ha svar på dels om regeringen tänker vidta åtgärder för att AP-fonderna ska redovisa beräknade utsläpp av växthusgaser för sina investeringar. Dels vill hon även veta om regeringen avser att inleda ett arbete för att styra AP-fonderna mot investeringar i förnybara energikällor.

– Vänsterpartiets ingång är att AP-fondernas medel ska användas till en långsiktigt hållbar samhällsutveckling. Därför vill vi att AP-fonderna har politiskt satta mål om investeringsnivåer i förnybar energi. Vi vill också AP-fonderna ska påbörja en avveckling av de fossila innehav som man har, säger Ulla Andersson.

När Miljöaktuellt i mitten av februari pratade med finansmarknadsminister Per Bolund (MP) förklarade han att regeringen inte kan gå in och styra vilka bolag som fondförvaltare ska köpa och sälja, apropå de statliga AP-fondernas mångmiljardinvesteringar i kol-, olje- och gasbolag.

– Vår ambition är att ha ett fossilfritt samhälle, och det är också målet med AP-fonderna. Men vi ska inte tro att det sker över en natt, vi hoppas komma dit genom partiöverenskommelser, sade Per Bolund då.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Per Bolund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.