Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Regeringen rasande på Vattenfall – sparkar ordförande

Publicerad: 18 mars 2011, 10:31

Vattenfalls förra vd, Lars G Johansson sa upp sig själv. Trots det fick han en engångsersättning på 12 miljoner kronor. Det får regeringen att se rött och nu ryker ordförande Lars Westerberg.


Regeringen sparkar Vattenfalls ordförande Lars Westerberg. Orsaken är att bolagets styrelse betalat en engångsersättning till förre vd:n Lars G Johansson på 12 miljoner kronor. Detta trots att Johansson sa upp sig själv. ”Överenskommelsen stred mot de riktlinjer för ersättning till ledande befattningshavare som ägaren beslutat om vid bolagets årsstämma 2010”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Överenskommelsen belades med sekretess, trots att ”frågor om ersättning ledande befattningshavare ska enligt riktlinjerna behandlas på ett transparent sätt”, skriver regeringen.

– Det som har hänt är inte acceptabelt och jag anser att Lars Westerberg inte kan fortsätta sitt uppdrag. En ny kraft måste överta ordförandeklubban för Vattenfall, kommenterar finansmarknadsminister Peter Norman.

Norman träffade Lars Westerberg på fredagsmorgonen för att informera denne om att han inte kommer att omförordna honom vid stämman. Westerberg valde då att lämna företaget med omedelbar verkan.

Pengarna ska enligt uppgift till finansdepartementet betalas tillbaka. Till ersättare har Björn Savén utsetts. Savén kommer att leda styrelsens arbete fram till årsstämman 27 april 2011, skriver Vattenfall.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev