Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Regeringen säger ja till ryska gasledningen

Publicerad: 5 november 2009, 08:49

Det blir ja. Nord Stream får lägga ut gasledningar inom svensk ekonomisk zon i Östersjön, meddelar regeringen.


Nord Stream får regeringens tillstånd att lägga ut två rörledningar för naturgastransport på internationellt vatten inom svensk ekonomisk zon i Östersjön, meddelar regeringen på torsdagen.

"Utgångspunkten för regeringens beslut är att alla stater har rätt att lägga rörledningar på internationellt vatten och på en kuststats kontinentalsockel.", skriver Miljödepartementet och Näringsdepartementet i ett pressmeddelande.

Handlingsutrymmet vid prövningen har varit mer begränsat än när det gäller prövningar som rör svenskt territorialvatten eller anläggningar i Sverige, enligt myndigheterna som uppger att regeringen ställer höga krav på Nord Stream att klargöra för möjliga konsekvenser av rörledningarna.

– Regeringen har ställt tuffa krav för att säkerställa att den känsliga miljön i Östersjön inte äventyras. Vi har gjort en ytterst omfattande prövning av ledningens miljöpåverkan. Bolaget har krävts på flera kompletterande undersökningar och steg för steg tillgodosett remissinstansernas synpunkter. Jag kan konstatera att ingen central myndighet därefter har avstyrkt hela projektet. Därmed är ett ja till ansökan det enda möjliga beslutet, säger miljöminister Andreas Carlgren i ett pressmeddelande.

Bland de villkor som satts upp märks att rörledningarna ska placeras i enlighet med de koordinater som Sveriges Geologiska Undersökning, SGU, fastställer.

Vidare ska Nord Stream ha ett kontrollprogram för övervakning av verksamhet som ska tas fram i samråd med svenska berörda myndigheter.

Grumlighet, som orsakas av havsbottenarbeten i samband med nedläggning av respektive rörledning, får som riktvärde uppgå till högst 15 mg/liter vid gränsen mot Hoburgs bank och Norra Midsjöbanken, uppger myndigheterna vidare.

Verksamheten ska bedrivas enligt de åtaganden som bolaget har förbundit sig i sin ansökan och kompletteringar, exempelvis att anläggningsarbete inte ska bedrivas i områden viktiga för torskens lek under perioden maj-oktober.

Bolaget har även det fulla ansvaret för hänsyn till militära lämningar vid anläggande och drift.

När det är dags för avveckling ansvarar Nord Stream för information och plan för avveckling och återställande.

Nord Stream är ett samarbetsbolag mellan det statliga ryska bolaget Gazprom, tyska Eon Ruhrgas och BASF-Wintershall.

Rörledningarna förutsätter godkännande från de svenska, danska och finländska regeringarna. Danmark har tidigare sagt ja. Dagens besked från den svenska regeringen innebär att beslutet avgöras av Finland, ett besked som väntas under torsdagen.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.