Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Regeringen satsar stort på miljön”

Publicerad: 23 maj 2016, 04:01

Foto: Riksdagen

DEBATT/REPLIK Det är förmätet av Moderaterna att kritisera en tillfällig framskjutning av vissa miljöinvesteringar, skriver Matilda Ernkrans (S), ordförande i Miljö-och jordbruksutskottet, och Stina Bergström (MP), miljöpolitisk talesperson.


Ämnen i artikeln:

Matilda ErnkransMiljöpartietModeraternaSocialdemokraterna

Medan regeringen kraftfullt höjer investeringar för miljön så föreslår Moderaterna omfattande nedskärningar för miljö och klimat. I det läget är det förmätet av Johan Hultberg att kritisera en tillfällig framskjutning av vissa miljöinvesteringar (Aktuell Hållbarhet 11/5).

Eftersom skatterna sänkts under flera år har regeringen sett att det varit nödvändigt att höja vissa skatter för att kunna göra viktiga investeringar i miljö, klimat, skola och jobb. Sverige har i dag en regering som höjer miljöskatterna samtidigt som ekonomin är stark och allt fler får jobb.

I vårändringsbudgeten presenterades sex förslag som gör det billigare och enklare att leva miljövänligt. Det handlar om att det blir billigare att laga skor, kläder och cyklar, billigare att klimatkompensera och billigare att få sina vitvaror lagade. Dessutom sänker regeringen skatten på förnybara bränslen, höjer skatten på farliga kemikalier i hemmet och tar bort momsen på el från solceller.

Regeringen har genomfört omfattande satsningar på skydd och åtgärder för värdefull natur samt omfattande satsningar lokalt, nationellt och globalt för att minska utsläppen av växthusgaser. Moderaterna föreslog tvärtom omfattande nedskärningar inom just miljö och klimat i statens budget, över två miljarder i nedskärningar bara 2016 och ville dessutom stryka det viktiga tillskottet till FN:s gröna klimatfond. Det är olyckligt att Moderaterna prioriterar bort viktiga satsningar för kommande generationer till förmån för kortsiktiga skattesänkningar.

Redan under 2015 deklarerade regeringen att vi var tvungna att flytta fram några satsningar som var planerade 2016 tillfälligt till 2017. Bakgrunden var att regeringen ansåg att det behövdes åtgärder för att klara det så kallade utgiftstaket 2016. Det är därför det kan se ut som att anslagen minskar. Resurserna som var avsedda för 2016 avseende miljöinvesteringar finns alltså kvar men de läggs i stället till som en tillfällig höjning 2017 och får användas först då.

Sveriges ekonomi är stark och arbetslösheten minskar. Det betyder att vi är väl rustade att modernisera Sverige. Regeringens framgångar med till exempel en extra naturvårdsmiljard om året, ökat klimatbistånd, drygt en halv miljard till lokala klimatinvesteringar, talar sitt klarspråk. Regeringen gör tydliga positiva avtryck för miljön.

Matilda Ernkrans (S), ordförande Miljö-och jordbruksutskottet
 Stina Bergström (MP), miljöpolitisk talesperson

.

.

.

.

.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.