Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Regeringen ser över miljözonsbestämmelserna

Publicerad: 18 december 2015, 13:39

Regeringen vill nu se över om kommuner ska kunna begränsa personbilar med höga utsläpp i stadstrafik.


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 18 december.

Regeringen vill nu se över om kommuner ska kunna begränsa personbilar med höga utsläpp i stadstrafik. Under torsdagen beslutades att Transportstyrelsen får i uppdrag att utreda förutsättningarna för att även inkludera personbilar, lätta lastbilar och lätta bussar i de så kallade miljözonsbestämmelserna.

Möjligheten att införa miljözoner i stadskärnor och andra miljökänsliga områden har funnits sedan mitten av 90-talet men har endast gällt tunga fordon på över 3,5 ton. I praktiken innebär det stora lastbilar och bussar.

Idag har Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Umeå, Helsingborg och Lund valt att införa miljözoner. Syftet med en miljözon är att förbättra luftkvaliteten. I en miljözon för tunga fordon finns därför restriktioner för äldre och utsläppsmässigt sämre fordon.

Förutom att se över möjligheten att inkludera lättare fordon i miljözonsbestämmelserna ska Transportstyrelsen även titta på om man kan använda zonerna för att premiera tysta och emissionsfria fordon, till exempel elbilar. Uppdraget ska redovisas till näringsdepartementet senast 30/9 2016.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.