Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Regeringen skärper tillsyn mot illegala avfallstransporter

Publicerad: 18 november 2015, 13:48

Foto: Wikimedia Commons

Efter kritik från Riksrevisionen skärper regeringen nu tillsynen över gränsöverskridande transporter av farligt avfall och koncentrerar ansvaret på fem länsstyrelser.


Den här artikeln publicerades den 18 november i Miljöaktuellt Idag.

Regeringen överlämnade på tisdagen en åtgärdslista till riksdagen med ”konkreta åtgärder” som syftar till att effektivisera och säkerställa kontrollen av gränsöverskridande transporter av farligt avfall. Bakgrunden är en rapport i våras med kritik från Riksrevisionen – ”Transporter av farligt avfall – fungerar tillsynen?” – med rekommendationer för att förbättra kontrollen.

I skrivelsen till riksdagen deklarerar regeringen nu bland annat att tillsynsansvaret koncentreras på fem länsstyrelser: i Skåne, Västra Götaland, Stockholm, Gävle och Norrbotten. Länsstyrelserna får i uppdrag att utöka sin expertkompetens dygnet runt och, för första gången, kartlägga illegala avfallstransporter i sina respektive geografiska tillsynsområden. Myndigheternas kartläggningar ska i år och 2016 överlämnas till Naturvårdsverket, som sedan ska ta fram ”en nationell riskbaserad inspektionsplan”.
– Avfall kan utgöra en allvarlig risk för människors hälsa och miljön. Det är därför nödvändigt och viktigt att kontrollen av transporter av farligt avfall fungerar, säger klimat- och miljöminister Åsa Romson i ett pressmeddelande.

Karl-Johan Bondesson, pressekreterare hos Romson, förklarar att länsstyrelserna får ansvaret att samordna regeringens åtgärdspaket med bättre statistik och inspektioner av gränsöverskridande transporter av farligt avfall.
– Det är svaret på kritiken. Regeringen levererar de här åtgärderna. Så ser beslutet ut, säger Karl-Johan Bondesson till Miljöaktuellt.

Teknikföretagen välkomnar regeringens insatser.
– Att öka kontrollen av transport av farligt avfall är en viktig del av myndigheternas marknadskontroll och något vi efterfrågat sedan 2009, säger Elinor Kruse, ansvarig för produktkrav och miljö hos Teknikföretagen.

Läs hela skrivelsen här.

Ola Söderlund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.