Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Regeringen: Skolorna får tävla om pengar

Publicerad: 23 oktober 2008, 08:02

I dag kom regeringens forskningsproposition. Fem miljarder kronor fördelas och en ansenlig summa går till de lärosäten som presterar bäst.


Forsknings- och innovationspropositionen har anlänt. Lars Leijonborgs besked till riksdagen är att fem miljarder kronor ska fördelas mellan 2009 och 2012 och att det innebär en jättesatsning.

– Man kan jämföra det här med de tre tidigare propositioner som lagts av socialdemokratiska regeringar. Den proposition jag lägger fram i dag är större än de tre senaste tillsammans, säger Lars Leijonborg i samband med presentationen av propositionen.

Av pengarna vill högskole- och forskningsministern lägga mest krut redan under det första året av . Ett resultat av det är att 1-procentsmålet ska kunna uppnås redan första året, 2009.

Fördelningen av pengarna innebär att 1,55 miljarder kronor går till universitet och högskolor. Ett nytt system införs där ”bäst får mest”. Lärosätena bedöms efter två kriterier och resultatet avgör hur mycket pengar det blir. De båda kriterierna är antal publiceringar i vetenskapliga tidskrifter samt hur ofta ett resultat citeras.

Propositionen innehåller också ett antal strategiska satsningar. På tekniksidan innebär det bland annat anslag till nanovetenskap, e-vetenskap, materialvetenskap, produktionsteknik, it, klimatforskning, transportforskning, flyg och rymdvetenskap. Inom medicin görs satsningar på bland annat molekylär biovetenskap, stamceller, diabetes och neurovetenskap.

Fyra forskningsfinansiärer får dela på 675 miljoner kronor. De som delar på pengarna är Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap (FAS), Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande (Formas), Verket för innovationssystem (Vinnova) och Vetenskapsrådet

Innovationer pekas också ut som ett viktigt område. 150 miljoner kronor tillförs för att öka kommersialisering av forskningsresultat. Som en del i satsningen startas så kallade innovationskontor vid sju lärosäten – Uppsala, Lund, Umeå, Linköping, Karolinska Institutet samt KTH och Chalmers.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.