Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Regeringen står handfallna när biogasproduktionen slås ut”

Publicerad: 5 december 2017, 09:29

DEBATT Regeringens stillasittande i frågan om biogasen duger inte. Bristen på produktionsstöd leder till att vår inhemska produktion slås ut av importerad gas som inte konkurrerar på lika villkor. Sverige har goda förutsättningar att gå före i omställningen till förnybart genom ökad produktion av biogas men då behövs ett aktivt stöd och långsiktiga spelregler. Det menar Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson på Centerpartiet.


Omställningen från fossilt till förnybart är en av de allra viktigaste samhällsutmaningarna framöver. Därför är det märkligt att regeringen inte agerar tillräckligt kraftfullt trots att lösningar redan finns. Centerpartiet tar omställningen på allvar och lägger därför en halv miljard för att skynda på omställningen.

Att ställa om till förnybart och samtidigt gå över till en cirkulär ekonomi där råvaror återanvänds, återvinns och blir nya produkter istället för avfall, gör utmaningen än större. Lyckligtvis finns det lösningar. Biogasen är en sådan. Därför blir det extra smärtsamt att se på när den svenska biogasproduktionen håller på att slås ut av dansk biogas, som subventioneras i två led, utan att regeringen agerar.

Grundproblemet är att danskarna ger stöd till biogas vid produktion, medan Sverige jobbar med att skapa efterfrågan via stöd i konsumentledet genom skattebefrielse. Situationen som har uppstått är att dansk biogas, som redan fått produktionsstöd, exporteras till Sverige där den får stöd ytterligare en gång genom skattebefrielse i konsumentledet. Det skapar en orättvis konkurrenssituation och pressar priserna för de svenska producenterna som riskerar att snabbt slås ut.

De satsningar via Klimatklivet som regeringen slår sig på bröstet för riskerar nu att brinna inne. Många av de som sökt pengar för biogas och fått dem beviljade tvekar och många bidrag lär bli outnyttjade. Istället för att fokusera på de som redan byggt, väljer regeringen att försöka förmå nya att bygga i en redan skakig situation.

Från Centerpartiet har vi valt en annan väg. Vi ökar metangasreduceringsersättningen som går till de som producerar biogas av gödsel. Vi inför en kretsloppspremie som visar på den nytta biogasen gör i att skapa biogödsel som kan ersätta handelsgödsel på våra åkrar. Vi ökar premien till den som köper en ny biogasbil och vi inkluderar densamma i våra miljözoner. Dessutom vill vi ha tuffare mål för insamling av matavfall vilket ökar tillgången på råvara för biogasproduktion. Slutligen vill vi även att det offentliga går före och ställer krav på fossilfrihet vid upphandling av tjänstebilar samt att man inför en ursprungsmärkning på drivmedel vid pumpen.

Alla dessa förslag kan få effekt här och nu för de som producerar biogas. Det krävs fortfarande lösningar på problematiken med den danska gasen, men det skapar andrum och möjligheter att hitta de bästa lösningarna på situationen.

Vi är samtidigt oroade för att regeringen inte inser läget. I maj skrev Ibrahim Baylan att regeringen tar hotet på allvar. Trots det har vi inte sett något som helst agerande. Nuvarande stödsystem löper ut 2020 och ingen utredning har påbörjats för att skapa nya spelregler. Spelregler som måste vara långsiktiga och hantera den uppkomna situationen.

Vi vet att den enda vägen att gå är mot en cirkulär bioekonomi. Där jorden och skogen tillsammans med den förnybara elen skapar förutsättningar för en omställning. Därför avsätter vi också en halv miljard i vår budget för att påskynda den omställningen utöver satsningarna ovan. Då duger det inte att regeringen stillasittande ser på hur vår inhemska produktion slås ut av importerad gas som inte konkurrerar på lika villkor.

Sverige har fantastiska förutsättningar att gå före. Vi har spjutspetsteknik och vi har de geografiska förutsättningarna. Vi har tuffa miljökrav och hållbara produktionsmetoder. För att ta vara på allt det behövs ett nytt grönt ledarskap för Sverige. För att ta vara på det behövs Centerpartiet.

Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson, Centerpartiet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.