måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Regeringen startar utredning om strategi för bioekonomi

Publicerad: 21 juni 2022, 08:56

Sveriges landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S). Foto: Magnus Andersson/TT

Regeringen tillsätter en utredning för att ta fram förslag till en bioekonomistrategi.
– Vi behöva öka takten i att byta ut fossilbaserade råvaror och processer till förnybara alternativ, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) vid en pressträff.

Ämnen i artikeln:

RegeringenBiobränsleFossila Bränslen

JF


Under tisdagsmorgonen meddelade regeringen att den beslutat att tillsätta en utredning med uppgift att presentera förslag till en strategi för en svensk bioekonomi.

– Vi behöva öka takten i att byta ut fossilbaserade råvaror och processer till förnybara alternativ, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) vid en presskonferens. 

– Vi behöver producera mer biodrivmedel i Sverige och använda våra råvaror mer effektivt för att inte slösa bort den potential som finns, fortsätter ministern. 

Utredaren ska ge förslag till ett eller flera uppföljningsbara mål, analysera genomförbarheten och ta fram åtgärdsförslag för en effektiv produktion av biodrivmedel baserat på inhemska råvaror. Det inkluderar ett eller flera alternativ till förslag om långsiktigt produktionsstöd, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Produktionsstöd ska främja investeringar i inhemsk produktion av förnybara drivmedel, som just nu hålls tillbaka på grund av osäkerheter kopplat till den långsiktiga lönsamheten, enligt regeringen.

Bioekonomistrategin ska i första fokusera på ökad biobaserad industriell produktion och förädling. För att kunna åstadkomma en snabb utfasning av fossila bränslen inom transportsektorn krävs en god tillgång till förnybara alternativ, konstaterar regeringen och lyfter sedan fram att Sverige har en ”outnyttjad potential i restprodukter från jord- och skogsbruket”. Dessa kan användas för att producera förnybara drivmedel, går det att läsa vidare i pressmeddelandet. 

Utredningen om åtgärder för produktion av biodrivmedel ska redovisas senast den 15 februari 2023. Den 31 oktober samma år ska uppdraget om att ta fram förslag till en bioekonomistrategi senast redovisas. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev