Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Regeringen stoppar inte Vattenfalls kolplaner

Publicerad: 25 oktober 2013, 10:08

Regeringen stoppar inte Vattenfalls nya kolgruvor i Tyskland. Det slog finansmarknadsminister Peter Norman (M) fast i en riksdagsdebatt idag.


Vattenfall har planer på att öppna fem nya kolgruvor i Tyskland. Ägaren – regeringen – tänker inte göra något för att stoppa planerna. Det meddelade man i en riksdagsdebatt idag. Det var miljöpartiets ekonomiska talesperson Per Bolund som gett finansmarknadsminister Peter Norman (m) en fråga om regeringens nya hållbarhetsmål för Vattenfall innebar att företagets gruvplaner skulle stoppas.

Peter Norman berättade att det inte var aktuellt med något ingripande från regeringen i Vattenfalls planer. Peter Norman påpekar också att Vattenfall under socialdemokratisk regering blev en stor aktör inom den tyska energimarknaden genom stora förvärv av kärnkraft och kolkraft.
– Dessa tillgångar är nu en del av Vattenfall och en komplex utmaning som bolaget måste handskas med, säger han och menar att det krävs en långsiktig omställning i Vattenfall för att man inte ska förstöra stora ekonomiska värden.

Här kan du titta på hela interpellationsdebatten:

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.