Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Regeringen sviker sitt löfte till Gröna Fonden

Publicerad: 11 april 2014, 11:25

I vårpropositionen finns en minskning på omkring en miljard kronor till bistånd. I de pengarna finns också de 300 miljoner som regeringen lovat bistå med i år till Gröna Fonden som ska hjälpa utvecklingsländer mot miljöhot.


Ämnen i artikeln:

Fn

SR Ekot meddelar idag att regeringen sviker sitt löfte om att i år betala 300 miljoner kronor till Gröna Fonden som just nu skapas med säte i Sydkorea för att från och med 2020 betala ut 700 miljarder om året till klimatåtgärder i utvecklingsländer. Gröna Fonden utlovades av industriländerna vid FN:s klimatmöte i Köpenhamn 2009.

Det var i höstas som regeringen lovade att ta 300 miljoner kronor ur biståndsbudgeten till Gröna Fonden. Nu dras pengarna in i och med vårpropositionen som släpptes i onsdags. Biståndsminister Hillevi Engström bekräftar uppgifterna för SR Ekot och hon påpekar att fonden ännu inte fullt fungerande.

Enligt Hillevi Engström värnar regeringen om klimat- och miljöåtgärder och hon säger att regeringen kommer att återkomma med exakt hur stora belopp det kommer att bli och när de kommer att utbetalas. På en direkt fråga från SR Ekot om utbetalningen fryser innen svarar hon följande:
– Nej, vi har ju kommit överens och vi har utlovat stöd till den Gröna klimatfonden och det kommer vi att stå fast vid, men vi kommer att senarelägga utbetalningarna. Och sedan kommer det att komma nya förhandlingar om nya belopp.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Fn

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.