Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Regeringen tog emot utredningen ”Fossilfrihet på väg”

Publicerad: 16 december 2013, 14:46

Idag lämnade utredaren Thomas B Johansson utredningen ”Fossilfrihet på väg” som är den största utredningen som regeringen beställt under den här mandatperioden. Frågan som ska besvaras är hur vi når en fossiloberoende fordonsflotta redan 2030.


Utredningen är en diger lunta på över 1100 sidor och energiminister Anna-Karin Hatt konstaterade på dagens pressträff att hon inte behövde några pocketböcker för att ha något att läsa över juluppehållet. Frågan är vilka förslag som regeringen, och kommande regeringar, kommer att ta till sig. I utredningen föreslår utredaren Thomas B Johansson bland annat höjda energikrav på fordon, en ökad satsning på elfordon samt på nya sätt att planera städer så att efterfrågan på transporter minskar.

På pressträffen erkände Thomas B Johansson också att han inte tyckte att målet med en helt "fossiloberoende" fordonsflotta var rimlig till år 2030.
– Jag tycker att 80 procent fossilfritt till 2030 är ett rimligt mål som går att nå, säger han och konstaterar att bara 11 procent av Sveriges drivmedel idag är förnybara.

På pressträffen idag fick Thomas B Johansson också svara på hur mycket han trodde att det skulle kosta att ställa om till fossiloberoende fordonsflotta.
– De samhällsekonomiska kostnaderna blir initialt höga. Men på lång sikt kommer vi totalt sett att få lägre kostnader. Kostnaderna kan bland annat hållas nere genom föreslagna styrmedel som stimulerar samhällsutveckling som skapar minskade behov av transporter, säger han.

Anna-Karin Hatt sa på presskonferensen att hon hyste stora förhoppningar om att målen skulle kunna nås. Hon pekade på den omställning Sverige lyckades med på 1970-talet då vi gick från att vara det mest fossilberoende landet i Europa till en näst intill helt fossilfri energisektor.
– Sverige är duktiga på komplexa systemförändringar. Det har vi visat tidigare. Nu återstår transportsektorn och lyckligtvis har jag idag fått en rejäl åtgärdskatalog i handen, säger hon.

Ladda ner utredningen här.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.