Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Regeringen utreder ansvaret för klimatanpassning

Publicerad: 13 november 2015, 12:36

Vem har ansvar och ska betala för klimatanpassningen i Sverige? Den frågan får nu en utredare på sitt bord.


Den här artikeln publicerades den 13 november i Miljöaktuellt Idag.

Oklarheter om vem som ska betala för klimatanpassningen gör att många berörda aktörer väntar med att vidta åtgärder. Kraven på tydlighet har fått regeringen att tillsätta en utredning som ska göra ansvarsfrågan tydlig och se över om lagstiftningen på området behöver ändras.
– Vi måste ställa om samhället till ett förändrat klimat. Det är viktigt att ansvarsfördelningen är tydlig och relevant, säger klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP).

Eva Eriksson, tidigare landshövding i Värmland, leder utredningen, som ska redovisas senast 28 februari 2017. De inblandade aktörerna, både i privat och offentlig sektor, vill ha svar på hur finansieringen ska gå till, inte minst när det gäller dyra klimatanpassningsåtgärder i befintlig bebyggelse, mark och infrastruktur. Utredningen ska titta på om det finns behov av justeringar, som gör det möjligt för kommuner att täcka sina kostnader och om det finns skäl för staten att delvis bidra med pengar. Planeringsprocesser och regelverk ska ses över och förslag tas fram över vem som bär ansvaret för genomförandet av anpassningen till ett förändrat klimat.

Ola Söderlund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.