Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Regeringen utreder delningsekonomins gråzoner

Publicerad: 21 december 2015, 08:00

Är Sverige rustat för att hantera den nya delningsekonomin? Det ska en ny statlig utredning svara på.


Ämnen i artikeln:

Kollaborativ ekonomi

Under de senaste åren har delningsekonomin vuxit snabbt och samägandet och samnyttjandet lyfts ofta som ett sätt att skapa miljömässiga fördelar. Nu tillsätter regeringen en särskild utredning som tar sikte på att klargöra vissa otydligheter, främst kring rättstillämpning och tillsyn, på området.

Delningsekonomin har många närbesläktade begrepp: ”nyttjandeekonomi”, ”kollaborativ ekonomi” eller kollaborativ konsumtion”. Det kan till exempel handla om att ge bort, låna ut eller samäga saker och tjänster.

Så här skriver regeringen om bakgrunden till att den tillsätter en utredning för att öka kunskapen på området: ”Bland de utmaningar som pekats ut finns bland annat frågor som rör olika marknadsaktörers rättigheter och skyldigheter, förutsättningarna för tillsyn och tillgången till tvistlösning. På arbetsmarknadens område finns en oro att utvecklingen kan medföra att en ny arbetsmarknad växer fram som inte kännetecknas av samma villkor och skydd som gäller på den etablerade arbetsmarknaden. En annan fråga som lyfts fram rör skattesystemet och risken för framväxt av en svart eller grå sektor. Också frågan om under vilka förutsättningar utvecklingen leder till en mer miljömässigt hållbar konsumtion diskuteras”.

Utredaren ska bland annat titta på vilka olika modeller som finns i delningsekonomin, analysera olika användares roller och rättsliga ställning samt resonera kring om det finns behov av ny lagstiftning eller kunskapsspridning på området. Dock ska utredaren inte titta på om arbetsrätten är tillräcklig idag och inte heller föreslå en ny myndighet. Utredningen ska presenteras senast den 31 mars 2017.

Läs hela utredningsdirektivet här (pdf).

Martina Frisk

Ämnen i artikeln:

Kollaborativ ekonomi

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.