fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Regeringen utreder ett nationellt biljettsystem för all kollektivtrafik

Publicerad: 9 augusti 2019, 09:22

Enligt infrastrukturministern är det klimatsmart att resa med kollektivtrafik och därför utreder regeringen nu möjligheten att införa ett nationellt biljettsystem som gäller över hela Sverige.


Regeringen tillsätter på fredagen en utredning som syftar till införa ett nationellt biljettsystem för all kollektivtrafik i hela Sverige. Ett nationellt biljettsystem för kollektivtrafiken skulle enligt regeringen förenkla för resenärerna och därmed få fler att välja kollektivtrafiken.
“Att resa med kollektivtrafik är klimatsmart och vi vet att allt fler resenärer vill kunna välja hållbara transporter. Ett nationellt biljettsystem kommer att göra det enklare att välja buss, tåg eller färja”, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) i en kommentar.

Regeringen skriver att det måste bli enklare för resenärer att kombinera kollektivtrafikresor mella regioner för att Sverige ska kunna nå klimatmålet om en minskning av växthusgaser från transportsektorn med 70 procent fram till år 2030.
“Den som vill resa kollektivt i hela Sverige behöver idag anpassa sig efter många olika biljettsystem. Det kan göra det svårt att hitta rätt information eller att köpa en resa. Ett nationellt biljettsystem skulle göra det enklare för alla att göra klimatsmarta val i vardagen”, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) i en kommentar.

Regeringens utredare ska redovisa sina förslag senast den 30 april år 2020.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev