Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Regeringen utreder EU:s konfliktmineralförordning

Publicerad: 2 maj 2019, 13:06

Coltan-gruvan i Luwowo är en av de gruvor i Kongo som i dag följer regelverken och garanterar konfliktfria mineraler.

Foto: Monusco Photos/ Wikimedia Commons

Regeringen beslutade i veckan att tillsätta en utredning av Sveriges tillämpning av EU:s konfliktmineralförordning. Människorättsorganisationer hoppas nu på att Sverige skärper EU:s svaga krav.


Regeringens nya utredning ska ge svar på hur svenska importörer ska tillämpa förordningen när den träder i kraft i början av 2021.
EU:s konfliktmineralförordning slår bland annat fast att importörer ska upprätta system som identifierar om metallerna guld, tenn, tantal och volfram kommer från konfliktområden eller så kallade högriskområden. Systemen som importören ska sätta upp ska möjliggöra så kallad “due diligence” i leverantörsleden och underlätta spårbarhet av importerade metaller.

När EU beslutade om konfliktmineralförordningen kritisierades den för att vara tandlös av en rad miljö- och MR-organisationer. En av organisationerna som riktat kritik mot förordningen är svenska Diakonia. Den allvarligaste kritiken riktades då mot att förordningen enbart gäller importörer av råmineraler och inte importörer av produkter som exempelvis datorer och mobiltelefoner.
– Utredaren behöver ta ett holistiskt grepp. Det är inte säkert att Sverige behöver lägga sig på förordningens lägstanivå. Utredaren bör också ta vara på det faktum att Sverige ligger långt fram och att det finns ett framgångsrikt samarbete mellan NGO:er och näringslivet kring de här frågorna. Slutligen bör utredaren titta på åtgärder för att genom upplysning och information skapa en ökad efterfrågan på produkter med konfliktfria mineral, säger Joakim Wohlfeil, policyrådgivare på Diakonia, till Aktuell Hållbarhet.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.