söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Regeringen utreder EU:s konfliktmineralförordning

Publicerad: 2 maj 2019, 13:06

Regeringen beslutade i veckan att tillsätta en utredning av Sveriges tillämpning av EU:s konfliktmineralförordning. Människorättsorganisationer hoppas nu på att Sverige skärper EU:s svaga krav.


JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Regeringens nya utredning ska ge svar på hur svenska importörer ska tillämpa förordningen när den träder i kraft i början av 2021.
EU:s konfliktmineralförordning slår bland annat fast att importörer ska upprätta system som identifierar om metallerna guld, tenn, tantal och volfram kommer från konfliktområden eller så kallade högriskområden. Systemen som importören ska sätta upp ska möjliggöra så kallad “due diligence” i leverantörsleden och underlätta spårbarhet av importerade metaller.

När EU beslutade om konfliktmineralförordningen kritisierades den för att vara tandlös av en rad miljö- och MR-organisationer. En av organisationerna som riktat kritik mot förordningen är svenska Diakonia. Den allvarligaste kritiken riktades då mot att förordningen enbart gäller importörer av råmineraler och inte importörer av produkter som exempelvis datorer och mobiltelefoner.
– Utredaren behöver ta ett holistiskt grepp. Det är inte säkert att Sverige behöver lägga sig på förordningens lägstanivå. Utredaren bör också ta vara på det faktum att Sverige ligger långt fram och att det finns ett framgångsrikt samarbete mellan NGO:er och näringslivet kring de här frågorna. Slutligen bör utredaren titta på åtgärder för att genom upplysning och information skapa en ökad efterfrågan på produkter med konfliktfria mineral, säger Joakim Wohlfeil, policyrådgivare på Diakonia, till Aktuell Hållbarhet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev