Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Regeringen vill behålla producentansvar för förpackningsinsamling

Publicerad: 26 juni 2014, 10:00

Kritiken från kommuner, konsumenter och fastighetsägare har länge varit hård och landat i ett enigt budskap: producentansvaret för insamling av tidningar och förpackningar fungerar inte.


Den omtvistade frågan om vem som ska ha ansvaret för insamlingen har nu kommit närmare en lösning. I början av året tillsatte regeringen en intern arbetsgrupp efter att arbetet med avfallsutredningens förslag från 2012 inte kom vidare. Gruppen vill behålla producentansvaret men med skärpt tillsyn och höjda återvinningsmål. Miljöminister Lena Ek (C) menar att de tuffare insamlingsmålen kommer att tvinga producenter att göra insamlingen enklare och mer tillgänglig för hushållen än idag.
– Det kommer att krävas samarbetet mellan producenter, kommuner och entreprenörer. Men det kan se olika ut beroende på lokala förutsättningar. Vi lämnar till parterna att i avtal bestämma hur det ska gå till, säger Ek som kallar diskussionerna med berörda parter för svåra.

Förslaget innebär också att insamlingssystemen blir tillståndspliktiga och föremål för tillsyn och uppföljning. Vilka konkreta detaljer förslaget innehåller och vilka mål som kommer sättas är ännu oklart. Nu kommer de ansvariga på miljödepartementet skriva förordningstexter och regeringen har som mål att fatta beslut i augusti. Producenterna ska ha de nya systemen på plats senast 1 januari 2017.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev